Türkiye-İran Doğal Gaz Boru Hattında Patlama

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi yakınlarından geçen ve İran’dan Türkiye’ye doğal gaz ileten Türkiye-İran doğal gaz boru hattında meydana gelen patlama ve sonrasında çıkan yangın hasara neden oldu.
Ulusal İran Gaz Şirketi, Türkiye’ye doğal gaz akışının, Türkiye tarafında bulunan boru hattına yönelik ‘terör saldırısının’ ardından durduğunu bildirdi. TRT Haber ise Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi yakınlarından geçen Türkiye-İran doğal gaz boru hattında henüz belirlenemeyen nedenle patlama meydana geldiğini duyurdu.
İran devlet televizyonuna konuşan Ulusal İran Gaz Şirketi Başkanı Mehdi Cemşid-Dana, “Bu sabah teröristler, Bazargan sınırının Türkiye tarafındaki doğal gaz boru hattına saldırı düzenledi. Gaz akışı durdu. Patlamanın PKK tarafından gerçekleştirilmiş olması muhtemel” açıklamasında bulundu.

Boru hattının geçmiş yıllarda da Türkiye’nin İran Bazargan sınırına yakın bölgelerde saldırıya uğradığını belirten Cemşidi-Dana, Korona virüs salgını nedeniyle Türkiye sınır güçlerinin bölgeden ayrıldığını ama kendilerini bilgilendirdiklerini söyledi.
Yetkililer tarafından olayla ilgili soruşturma başlatılırken doğal gaz boru hattındaki patlama ve ardından çıkan yangının nedeni araştırılıyor.

Peki Bu Boru Hattının Önemi Nedir?
Yıllık 10 milyar m3 İran doğal gazının boru hattı ile Türkiye’ye arzı amacıyla 8 Ağustos 1996 tarihinde İran ile Türkiye arasında Tahran’da Doğal Gaz Alım-Satım Anlaşması imzalanmıştır. Bu kapsamda inşa edilen, yaklaşık 1491 km uzunluğunda olan Doğu Anadolu Doğal Gaz Ana İletim Hattı, Doğubayazıt’tan başlayıp, Erzurum, Sivas ve Kayseri üzerinden Ankara’ya uzanmakta, bir branşman da Kayseri, Konya üzerinden Seydişehir’e ulaşmaktadır. Haziran 2001 sonu itibarıyla tüm boru hattı sistemi gaz alabilir duruma gelmiş, İran Bazargan’daki Ölçüm İstasyonu’nun tamamlanmasıyla 10 Aralık 2001 tarihinde İran’dan gaz alımı başlamıştır.

Daha sonra ise İran doğal gazının Avrupa’ya, Türkiye üzerinden aktarılması için 2008’de imzalanan mutabakat anlaşması ile 1720 kilometrelik Türkiye-İran boru hattının İran’dan başlayarak, Türkiye üzerinden Almanya’ya ulaşması hedeflenmiştir.
Türkiye’de 25 Temmuz 2013’te Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla bu boru hattının hayata geçirilmesi için düğmeye basıldı. Dev boru hattı Ağrı’dan başlayarak, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Sivas, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale üzerinden Ankara’ya ulaşması; buradan Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Çanakkale’ye uzanarak, denizin altından Tekirdağ’a ve hemen ardından Edirne’de son bulması planlanmıştır.

Bu boru hattı jeopolitik açıdan büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu hat Avrupa ile Ortadoğu arasında köprü görevi gören Türkiye’den geçmektedir. En son yaşanan patlama olayını ele alırsak, yetkililer bu sorunun kısa sürede halledilip tekrar gaz akışı sağlanacağını bildirmişlerdi. Fakat bu sorunun daha uzun bir süre içinde halledileceğini varsayarsak, ülkelere doğal gaz akışı olmayacağından ekonomik anlamda sıkıntı yaratabilir. Çünkü günümüzde doğal gazın ön plana çıkmasındaki en önemli etken, doğal gazın çevreci bir enerji olması ve aynı zamanda elektrik üretimine uygun bir yakıt olmasından kaynaklanmaktadır. Bundan dolayı hat üzerinde yaşanacak her türlü sıkıntı ilgili bütün ülkeleri olumsuz yönde etkileyecektir.

Yazar: Furkan Demirel
Düzenleyen: Yazel Sümeyye Gürer

 

 

Yazar