Trump’ın Temiz Enerji Planını Yürürlükten Kaldırmak İçin Yaptığı Düzenleme Hakkında Bilinmesi Gerekenler

*Dr. Selçuk ÖZGEN & Ferda BAYRAK / *Araştırma Merkezleri Koordinatörü

 

Başkan Trump, Salı günü Çevre Koruma Dairesi (EPA) Başkanı Scott Pruitt’i çağırarak bir dizi düzenlemeye imza attı. Bu düzenleme temiz enerji planının aşama aşama yürürlükten kaldırılması ve fosil yakıtların enerji üretim tesislerinde kullanımıyla ilgiliydi.

Temiz Enerji Planında şimdiye kadar neler yapıldı?

Mevcut fosil yakıtlı elektrik üretim tesislerinden kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının yirmiden fazla eyalette düzenlenmesine ilişkin plan, EPA’nın dava edilmesi ile ilgili olarak sonuca bağlanmak üzere bir yıldan fazla bir süredir mahkemelerde görüşülmekte. Planın anayasaya aykırı olduğu iddia ediliyor.

Başkan Trump seçim kampanyasında Temiz Enerji Santrallerini eleştirmiş ve kömür madenciliğini geri getireceğini ve böylelikle fosil yakıt endüstrisinde yeni iş imkanları tesis edileceğini belirtmişti. Şimdiye kadar Pruitt EPA’nın Temiz Enerji Planını da içeren çevresel düzenlemelerini 14 kez üst üste dava etmiştir.

Şimdi Ne Olacak?

Trump ve Pruitt’in plandan vazgeçmesi halinde yasal olarak da yeni bir planla ortaya çıkmaları gerekecek. Buna ek olarak düzenlemelerin iptal edilmesi amacıyla eyaletlerde kamunun bilgilendirilmesi için de en az bir yıllık süre gerekli.

Temiz Enerji Planından Vazgeçilmesi kömürü ve kömür üretim faaliyetlerini geri getirecek mi?

Temiz Enerji Planına karşı olan fosil yakıt üreticileri genel olarak kömür yakan santral sahipleri. Planın kendilerine karşı ceza niteliğinde olduğunu savunuyorlar. Bununla birlikte ucuz doğalgaz kullanımının artması ve yenilenebilir enerjiye yönelim kömürü finansal açıdan daha az sürdürülebilir hale getirdi. Üstelik kömür santrallerine uygulanacak yaptırımların kaldırılması iş imkanını getirecek diye bir kural da yok. Kömür üretimi daha az karlı hale geldikçe iş imkanının artması da beklenemez.

Peki bunun Paris Anlaşmasıyla ilgisi ne?

2015 yılında Paris Anlaşması görüşmeleri sırasında Amerika Birleşik Devletleri iklim değişikliği konusunda harekete geçeceği ile ilgili ciddi sözler vermişti. Şimdi ise uzmanların görüşlerine göre planı olsun veya olmasın bu sözünü yerine getirebilmesi neredeyse imkânsız. Zaten Trump’da kabinesinde, önlemler alma konusunda buna karşı çıkanlar olduğunu bahane gösteriyor.

Trump 2012’deki bir konuşmasında iklim değişikliği konseptini Çin’in Amerika’nın üretimini rekabet edilemez olmaktan çıkarmak için uydurduğu bir şey olarak nitelendirmişti.

The Daily : Merhaba Kömür, Güle Güle Avrupa Birliği

Başkan Trump’ın Salı günü verdiği mesaj ise zekiceydi. EPA yetkilileri ile görüşen Trump, çevresel yaptırımlarla ilgili bir dizi anlaşma imzaladı. Buna göre, Avrupa Birliğinin uyguladığı yaptırımlar artık yürürlükten kaldırılacak. Bu anlaşmaya göre Obama’nın uyguladığı iklim değişikliği politikasından vazgeçilebilir ve kömür üreticilerinin önü önümüzdeki dönemde hissedilir ölçüde açılabilir.

 

sozgen@tespam.org/tr

Yazar