Yeni on yıla hazırlandığımız bugünlerde elektrikli otomobillerin geleceğimiz olduğu algısı pek çok çevrede oluştu ve bu sektörde birçok da gelişme olmakta. Yeni teknolojinin yakıt tipi değişimini aşıp yaşam tarzımız olması da firmaların yeni tasarımlar çıkarmasına bir sebep diyebiliriz.Tesla’nın da bu değişimlere katkısı çok büyüktür. Doğru yatırımlar ve ortaya çıkışının doğru zamanlaması ile büyük yol katetmiştir.
Tesla insanların elektrikli araçlara bakış açısını değiştirmiştir.Model S’den önceki araçlar sürücüyü tatmin etmeyen, ağır ve şarjı çok uzun süren araçlardı.Tesla Model S ve Roadster’i yaptıktan sonra bu düşünceler değişti. Model S bir spor otomobil tasarımına, iyi bir güvenliğine sahipti ve daha önceki elektrikli araçlar gibi şarj edilmesi saatler değil dakikalar sürüyordu.Aynı zamanda o zamana kadarki herhangi bir elektrikli araçtan daha hızlıydı.
Tesla’yı diğerlerinden ayıran özellik ise merkezi kontrol ünitesi ve neredeyse tam otonom sürüş bilgisayarıdır.Hardware 3(Autopilot 3) denilen bu ufak teknoloji harikası parça, hızla büyüyen EV (elektrikli araçlar) pazarındaki Tesla’nın en büyük kozu.Tüm yeni Model S, Model 3 ve Model X’de bulunan bu bilgisayar, iki tane özel üretim 260mm2 yapay zeka çipi içermektedir. Tesla bu çipleri kendi geliştirip, kendi özel yazılımı ile sunuyor.Bu bilgisayar aracın autopilot yeteneklerini çalıştırıyor.Endüstri uzmanlarına göre, bu teknoloji en erken 2025 yılında sektöre yerleşecek.
Elektrikli araç almayı düşünen çoğu kişinin kriterlerinden biri de menzil diyebiliriz.Tesla’nın pil takımı rakiplerine göre daha iyi durumda.Tesla’yı tek şarjla 370 mil sürebilirsiniz. Ancak sadece pil değil şarj noktaları da çok önemli.Tesla yıllardır altyapı için yatırım yaptı ve ülkenin her yerine Supercharger dediğimiz hızlı şarj istasyonları kurdu.
Tesla, bazı hayranlarına ve bazı analistlere göre sıradan bir otomobil üreticisi değil.Daha çok yazılım şirketi gibi çalışır, düzeltilmesi gerekenler için yeni bir model beklemek yerine anında güncellemelere izin veren yazılım özellikleri ile ürünü geliştirir.Tesla, çoğumuz için geleceğin arabasıdır.
Yazılımdan elektrik sürüş sistemlerine, Tesla sürekli kendi mühendisleri ile gelişmekte. Eğer bu üretim sistemi başarılı olursa oradan motor aldım, buradan batarya aldım, otomobil yaptım devri bitecek. Bence tüm rakipler Tesla’nın izinden gitmek zorunda kalacaklar.
Yazar : Şevval Pekcan
Düzenleyen : Esra Şahin