Avrupa’daki enerji krizi hızla artıyor. Alman elektrik santralleri kömür sıkıntısı nedeniyle kapanıyor. Almanya, fosil yakıt açığını Rusya’dan tedarik ederek ortadan kaldırmayı umuyor, ama son yıllardaki konjonktürler onlar için Çin`le rekabet etmek zorunda kalacağını gösteriyor.. Son yıllarda Avrupalılar, Rus kömür endüstrisini Asya-Pasifik bölgesine yeniden yönlendirmek için mümkün olan her şeyi yaptılar.
“İki engelle karşılaştık. Birincisi, artık kömürün kendisine yüksek bir talep var ve ikincisi, gemilerle nakliye için büyük bir talep var. Ve Bergkamen’in ( Almanya, yaklaşık olarak Lippe nehrinin güneyinde yer almaktadır ) demiryolu bağlantısı olmadığı için lojistik alternatifler de yok” diyor Bergkamen-A enerji santralini kapatan Alman Steag şirketinin sözcüsü Daniel Mühlenfeld 1 Ekim 2020’den bu yana Almanya’da üç santral daha bakım için kapatıldı. Hepsi kömür rezervlerini tüketti. Mühlenfeld, bunun Steag şirketi için özel bir sorun olmadığını söyledi. Avrupa, mavi yakıtın aşırı yüksek fiyatları nedeniyle “en kirli” yakıt kaynağına geri dönmeye başladı . İlk olarak, benzin istasyonları kolayca kömüre dönüştürülebilir. İkincisi, elektrik üreticileri için büyük karlar vaat etti. Artık herkesin ve Avrupanın beklediği şey oldu. Kömürün fiyatı büyük ölçüde arttı. Avrupa, 2000’li yılların başından beri arz ve talep arasındaki böyle bir dengesizliği hatırlamadı.
“Kuzey-Batı Avrupa’da kalorifik değeri 6.000 kcal/kg olan termal kömürün maliyeti geçen ay ( Eylül) %16,5 artarak ton başına 232,2 dolara ( Amsterdam – Rotterdam – Antwerp), en az Avrupa’nın en yüksek seviyesine ulaştı. Akaryakıt fiyatı, 2008’de belirlenen bir önceki rekoru yaklaşık % 6 aştı” söylüyor uluslararası fiyatlandırma ajansı ARGOS.
Çin eyaletlerinin 2/3`i konut ve endüstriyel müşterilere elektrik tedarikinde sorunlar yaşıyor. En büyük petrokimya işletmeleri çalışmayı bırakıyor. Ülkedeki kömür rezervleri tüm zamanların en düşük seviyesindedir şimdi. Çin’in siyasi nedenlerle Avustralya kömürü ithal etmeyi reddetmesidir aynı zamanda. ARGOS`a göre ithal kömür artık Avrupa’da Asya’dan %14 daha pahalı. Ancak bu muhtemelen geçici bir durumdur. Çin Elektrik Konseyi geçtiğimiz günlerde Pekin’in kömür ithalatını “her ne pahasına olursa olsun” artırmayı planladığını duyurdu. Ama burda önemli olan başka bir soru var: Peki Rusya, fosil yakıtların doğuya sevkiyatını önemli ölçüde artıracak teknik yeteneğe sahip mi?
Rus kömür madencileri, batıya yapılan kömür ihracatındaki artışa açıkça güvenmediler. 2020’nin sonuçları, yeni eğilimleri açıkça ortaya koydu. Rusya’da kömür üretim hacmi % 9 azalarak 402 milyon tona, ihracat ise 221’den 208 milyon tona geriledi.
Ancak bu sorunu çözmek yıllar alacak ve Çin’in şimdi ek hacimlerde kömüre ihtiyacı var. 2021 için Rusya Federasyonu’nda kömür üretiminde önemli bir artışın planlanmadığı merak ediliyor. Rusya’nın ne Doğu’ya ne de Batı’ya rekor hacimlerde yakıt gönderme niyeti yoktu. Doğalgaz da aynı. nedense Avrupa Gazprom’da ( Gazprom, gaz, gaz kondensat ve petrolün jeolojik keşif, üretim , nakliye , depolama, işleme ve satışı, araç yakıtı olarak gaz satışı, ayrıca ısı ve elektrik enerjisi üretimi ve pazarlamasına odaklanan küresel bir enerji şirketidir. ) kimsenin durmadan çekebileceği dipsiz bir kuyu görüyor . Rus tekeli, müşterilerinin artan ihtiyaçlarını karşılamak için üretim fazlasına sahip olmayabilir.
Her zaman Avrupa, Rus kömür madencilerinin Çin’e yönelmesi için mümkün olan her şeyi yapmıştır. Bu süreç tamamlanmış olmaktan çok uzaktır, ancak devletin üst düzey yetkilileri tarafından teşvik edilerek devam etmektedir aynı zamanda.
Kaynak : https://www.rubaltic.ru/ , www.gazprom.com , bloomberg.com
Eltaj Farrukhzade