Orta Asya’nin 2021 Temmuz Ayi Enerji̇ Z Raporu

                                                                                                  14/07/2021

CPEC, TÜRKMENİSTAN’da yeni DOĞALGAZ İhalesini kazandı

Mevcut durumda CPEC, Bagtıyarlık sözleşme alanının doğusunda yer alan Doğu Joramergen, Gökmiyar ve Daşrabat’ta kara tesisleri inşa etmektedir.

Türkmenbaşı Petrol Rafinerisi’nin resmi sitesinde yer alan habere göre Çinli şirket, Bagtıyarlık sözleşme alanının batısında 6 gaz sahasında daha tesisler inşa edecektir. Proje kapsamında bulunan sahalar Gadın, Kuzey Gadın, Iljik, Doğu Iljik, Kiştuvan ve Doğu Kiştuvandır. Sahalarda 22 kuyu, boru hatları, 4 gaz toplama istasyonu, su ve elektrik temini dahil tüm mühendislik ve endüstriyel altyapı tesisleri inşa edilecektir. Yeni sahaların toplam tasarım kapasitesi yılda 1.8 milyar m3 gaz olacaktır.

 

Kaynakça

Anavatan Türkmenistan, (2021). Çinli Şirket, Türkmenistan’da Yeni Doğalgaz İhalesini Kazandı. Erişim adresi: https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/cinli-sirket-turkmenistan-da-yeni-dogalgaz-ihalesini-kazandi/

 

28/07/2021

TÜRKMENİSTAN’IN AVRUPA’YA GAZ GÖNDERME PLANLARI GECİKTİ

Türkmenistan, Hazar Denizi kıyı devletleri arasında en büyük mavi yakıt rezervlerine sahiptir. Ancak, coğrafi açıdan izole olması ve Azerbaycan ile yaşanan gerilimler bu gazın ihracatı konusunda problemlere yol açmaktadır.

Son dönemlerde iki devletin aralarındaki ilişki düzelmiştir. Bu minvalde ülkeler ortak bir doğalgaz sahası geliştirmek için anlaşma imzalamışlardır.

Çinli şirketler 2019 yılından günümüze Türkmenistan’dan 43 milyar m3 doğalgaz ithal etmiştir. Ve bu rakam 2021 yılının toplam ihracatının % 80’ini oluşturmaktadır. Sözleşmeler gizli tutulmaktadır. Analistlere göre Türkmenistan’ın, Orta Asya-Çin Doğal Gaz Boru Hattı inşası için Çin’e oldukça fazla borçlu olduğunu düşünmektedir. Bu durum Türkmenistan’ı Avrupa’da satış pazarları aramak zorunda bırakmaktadır. Ülke bu şansı henüz tamamlanmamış olan Güney Gaz Koridoru ile elde etmiştir.  Öte yandan ülke gazını Avrupa pazarına ihraç etmek için çok geç kalmış olabilir. Çünkü öncelikle Trans-Hazar denizaltı boru hattı için milyarlarca dolarlık bir yatırıma ihtiyaç vardır. Ancak Avrupa Yatırım Bankası, 2021 yılının sonundan itibaren fosil yakıt projelerine fon vermeyeceğini açıklamıştır. Dolayısıyla finansman problemi mevcuttur. Ayrıca Türkmenistan, enerji geçişinden dolayı gazını hızla dönüşen bir pazara göndermek istemektedir. AB ise uzun vadede dekarbonizasyon hedefi belirlemiştir. Bu durum, yeni büyük ölçekli enerji projelerinin karlılığını etkilemektedir. Türkmen gazının Avrupa’ya ihraç etme olasılığını da azaltmaktadır.

Son olarak Azerbaycan, Türkiye ve Türkmenistan, ağustos ayında Avrupa’ya mavi yakıt gönderme olasılığını görüşmek için bir araya geleceklerdir.

Kaynakça

Davydov, D., (2021). Туркменистан опоздал с планами отправить газ в Европу. Erişim adresi:  https://nangs.org/news/markets/turkmenistan-opozdal-s-planami-otpravity-gaz-v-evropu ; https://teknoblog.ru/

 

Büşra Doğan

Yazar