Japonya’nın “Yüksek Verimle” Çalışan Kömür Santralleri Avustralya’nın Enerji Açığına Çözüm Sunuyor
*Dr. Selçuk ÖZGEN & Ferda BAYRAK
Japonya’nın Isogo Termik Santrali elektrik üretiminde klasik santrallere göre daha az kömür yakıyor.
Geçtiğimiz günlerde Avustralya Enerji Bakanı Josh Frydenberg ve Tabii Kaynaklar Bakanı Matt Canavan, Avustralya’nın enerji kesintileri için çözüm olacağını düşündükleri HELE (Yüksek Verimli Düşük Emisyonlu) teknolojili kömür santrallerini yerinde görmek amacıyla bir kaç defa Japonya’yı ziyaret ettiler. Tokyo’nun güneyinde bulunan bu santral emisyon yoğunluğu bakımından dünyanın en temiz kömür santrali.
Düşük emisyona ek olarak bu santral %45 verimlilikle çalışıyor ki, bu da santralde daha az kömür yakılması anlamına geliyor. Isogo Santrali müdürü Juzo Kotani Avustralya Hükümeti’ni teknolojinin Avustralya’da uygulanabileceği konusunda teşvik ederken, her ne kadar inşaat maliyeti yüksek olsa da bu maliyetin yüksek verimle çalışma sayesinde daha az oranda yakılan kömür miktarı maliyeti ile kıyaslandığında son derece ekonomik olduğunu dile getirdi.
Ayrıca çevre üzerine etkileri düşünüldüğünde yerel yönetimlerin durumu memnuniyetle karşılayacağı da bir gerçek. Yokohama yakınlarında Tokyo Körfezi’nde doğaya yeniden kazandırılmış arazide kurulmuş HELE teknolojili santral yıllık bazda 2 milyon ton Avustralya kömürü kullanıyor ki bu tüm kullandığı kömürün % 75’i oranında. Üretilen buhar 600 dereceleri görüyor.
Tesis operatörü J-Power, teknolojinin daha önceye göre %17 daha az karbondioksit salınımı sağladını belirtiyor. Bazı analizcilere göre bu tür bir tesis Avustralya’nın enerji açığı için çözüm oluşturabilir. Birçok ülkede güneş ve rüzgar santralleri kuruluyor olsa da bunların teknolojilerinin, depolama olanaklarının ve dağıtım şebekelerinin her daim güçlendirilmesi gerek. Bunlar sağlanana kadar kömür bu açığı giderecek bir kaynak.
Buna karşın, İklim Enstitüsü’nün yaptığı açıklamaya göre HELE teknolojileri her ne kadar karbon salınımında düşme sağlasa da sıfıra düşürmüyor. Burada çalışanlara göre HELE santrallerinin karbon salınımları fazla ve pahalı yatırımlar olduğu gibi 21. Yüzyıl elektrik sistemleri için de hantal sistemler. Bu nedenle Avustralya şirketleri HELE teknolojilerine yatırım yapmakta pek de istekli durmuyorlar.