Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi > Analizler > Bültenler > Periyodik Bölge Bültenleri > Irak Bülteni (Mart 2017)
Irak Bülteni (Mart 2017)
Mart ayı bölgede terörle mücadelenin devam ettiği ve Irak’ın bölge ülkeleriyle ilişkilerinin ön plana çıktığı bir ay oldu.
- İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh ve Irak Petrol Bakanı Jabbar al-Luaibi’nin Bağdat’ta gerçekleştirdikleri bir toplantıda iki ülke arasında bir İyi Niyet Anlaşması (Memorandum of Understanding) imzalandığı açıklandı. Bu anlaşmanın içeriği olarak her iki ülkenin de sınırlarında yer alan Naft-I-Shahr/Naft Khaneh ve Khorramshahr/Sindbad sahalarının birlikte işletilmesi ile Kerkük’te üretilen petrolün yeni inşa edilecek bir boru hattı ile İran’a taşınması konuları açıklandı. 2009 ve 2012 yıllarında da benzer içerikli anlaşmalar imzalanmış ancak daha detaylı anlaşmalara dönüşememişti.
- Irak Petrol Bakanı Jabbar al-Luaibi ülkenin denizde bulunan (offshore) kaynaklarını keşfetme niyeti olduğunu açıkladı. İlk petrol keşfinin 1904 yılında yapıldığı ülkede bugüne kadar herhangi bir deniz araması yürütülmedi. Ülkenin Basra Körfezine bakan kısa bir sahil şeridi olsa da komşuları İran ve Kuveyt’in bu bölgeden üretim yapıyor olması söz konusu alanı Irak için cazip kılıyor
- Irak Petrol Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre merkezi Irak hükümetine bağlı olan sahalardan Ocak ayında günlük ortalama 3,32 milyon varil olan üretimin Subat ayında 3,27 milyon varil seviyesine geriledi. Bu verilerden OPEC anlaşması çerçevesinde Irak’ın taahhüt ettiği günlük 200 bin varillik düşüşü sağlamak için çabaladığı sonucu çıkarılabilir.
- Irak Petrol Bakanı Jabbar al-Luaibi ülkenin kanıtlanmış petrol rezervinin 153 milyar varil seviyesinde olduğunu açıkladı. 2010 yılında bu miktar 143 milyar varil olarak açıklanmıştı.
- Missan Petrol Şirketi yöneticisi Adnan Sajet’in verdiği bilgiye göre Irak Petrol Bakanlığı Missan bölgesinde yer alan Dujaila, Kumait ve Rifai sahalarını 2017’nin 2. yarısında ihaleye açmaya hazırlanıyor.
- Basra bölgesinde bulunan ve Irak’ın en büyük petrol ihraç alanı olan Basra limanında bir petrol tankerinin çarpması sonucu toplam 4 adet olan yükleme iskelelerinden birinin ciddi hasar gördüğü bildirildi. Kaza sırasında herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmazken petrol ihraç miktarının bu kazadan etkilenmediği bildirildi.
- Irak’ta yer alan Taq Taq sahasını işleten Genel Enerji firması sahanın tahmini rezerv miktarında düşüşe gittiğini açıkladı. Aralık 2015’te 171,8 milyon varil olarak tahmin edilen rezerv miktarının son yapılan çalışmalar sonrası 59,1milyon varile düşürüldüğü açıklandı. Bu düşüşe yapılan yeni rezervuar çalışmaları ve sahada görülen ani üretim düşüşünün sebep olduğu verilen bilgiler arasında. 2016 yılı sonunda günlük 36 bin varil üreten sahanın şu anki üretimi 19 bin varil olarak açıklandı. Şirket daha önce de Taq Taq sahası için rezerv tahmin düşüşü ilan etmişti ancak bu kadar büyük bir düşüş ilk defa gerçekleşiyor.
- Gazprom Neft firması 2017 yılında işletmesini yürüttüğü Badra sahasını geliştirmeye devam edeceğini açıkladı. Şirket 2014 yılı ortasında 15 bin varil olan günlük üretimi 77 bin varil seviyesine çıkarmış durumda. Şirketin hedefi günlük üretimi 170 bin seviyesine çıkarabilmek. TPAO’nun da sahada %7,5 oranında ortaklığı bulunmakta.
- BP şirketi operatörlüğünü yürüttüğü Rumalia sahasında bugüne kadar 3 milyar varilin üzerinde petrol üretildiğini açıkladı. 250 yeni kuyunun kazıldığı sahada 1,45 milyon varil seviyesinde bulunmakta. Sahanın plato dönemi üretimi için 2,1 milyon varil/gün seviyesi belirlenmiş durumda. Bu üretim seviyesinin 10 yıl sürdürülmesi planlanan sahanın işletme anlaşması 20 yıldan 25 yıla çıkarılmış bulunmakta.
Shell firması Petronas firması ile birlikte işlettiği Majnoon sahasında 30 yeni geliştirme kuyusu kazılması için Amerikan Halliburton firması ile 210 milyon $’lık bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Kazılacak 30 kuyu ile günlük üretimin 220 bin varil seviyesinden 400 bin seviyesine çıkarılması planlanıyor. Projenin ilerleyen safhalarında bu miktarın 1 milyon varil seviyesine getirilmesi gerekmekte.