Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi > Analizler > Bültenler > Periyodik Bölge Bültenleri > Irak Bülteni (Kasım 2017)
Irak Bülteni (Kasım 2017)
Kasım ayı ülkenin kuzeyindeki gerilimin azaldığı ve ülkedeki yer altı kaynaklarının sahipliğinin yoğun olarak tartışıldığı bir ay oldu.
- Irak anayasasında IKBY’ye bırakılmamış alanların kontrolünün MIY’ye bağlı federal kuvvetlere geçmesinden sonra Bağdat ve Erbil yönetimleri arasında ülkedeki petrol kaynaklarının kontrolü için siyasi bir çekişme yaşanıyor. Başta Kerkük ve çevresi olmak üzere MIY tarafından ele geçirilen bölgelerde daha önce üretim yapan sahalarda IKBY’nin MIY’ye uyguladığı ihracat engeli (boru hattını kullandırmama) yüzünden üretim yapılamamakta.
- MIY’ye bağlı Petrol Bakanlığı Başbakan Haydar Abadi’nin talimatı doğrultusunda Kerkük’ten Türkiye – Irak sınırındaki Fish Khabur bölgesine uzanan yeni bir boru hattı inşa edileceğini açıkladı. Bu hattın inşasıyla birlikte Bağdat yönetimi ülkenin kuzeyinden petrol ihraç etmek için Erbil’e olan bağımlılığını sona erdirecek. Kerkük’teki sahalardan günlük üretimi 1 milyon varil seviyesine çıkarmayı planlayan MIY Beici ve Bağdat’ta yer alan rafinerilere de Kerkük’ten boru hattı çekeceğini açıkladı.
- IKBY yönetimi Rus Rosneft firmasıyla 2017 yılı içinde imzaladığı ve 3 sene boyunca petrol teminini içeren anlaşma uyarınca firmadan 1,3 milyar $ avans ödeme aldı. IKBY yönetimi anlaşmadan gelen paranın Türkiye ile 2013’te imzalanan gaz temini anlaşması için gerekli olan boru hattının inşası için kullanılacağını açıkladı. MIY ise IKBY ve Rosneft arasındaki anlaşmanın içeriği hakkında yeterli bilgisi bulunmadığını açıklayarak kendi onayı olmayan anlaşmaların yasadışı sayılacağını açıkladı.
- Irak ve İran arasında Kerkük’ten üretilen petrolün günlük 30 – 60 bin varillik kısmının İran’daki rafinerilere satılması için niyet anlaşması imzaladı. Halihazırdaki A.B.D. yönetiminin İran’a olan yaklaşımı sebebiyle bu satışın ambargoyla karşılaşması olasılığının yüksek olduğu değerlendirilmekte.
- Türkiye ve Irak iki ülke sınırındaki Habur sınır kapısına alternatif olarak Ovaköy mevkiinde bir sınır kapısı açılmasına karar verdi.
- Irak Petrol Bakanlığı Shell firmasının gelecek sene terk edeceğini açıkladığı Majnoon sahasıyla BP, Eni, Chevron ve Total firmalarının ilgilendiğini açıkladı.
- MIY Petrol Bakanı Cabbar Luaibi Haziran 2018’de ülkenin İran ile Kuveyt’le ortak sınırlarında ve Basra açıklarındaki karasularında yer alan 9 lisansı ihaleyle uluslararası petrol firmalarına verileceğini açıkladı.
- Koreli petrol şirketi Korean Gas Corp (KOGAS) kendisinin operatörlüğünü yaptığı ancak IŞİD tarafından işgal edilmiş olan Akkas gaz sahasının MIY askerleri tarafından kurtarıldığını açıkladı. Saha 2010 yılında Irak Petrol Bakanlığı tarafından KOGAS – Kazmunaigas konsorsiyumuna verilmişti. Sahadaki üretimin günlük 11,3 milyon m3’lük bir seviyeye çıkarılması ve 13 sene boyunca bu seviyede tutulması planlanmakta.
Rosneft’in IKBY ile imzaladığı ve bölgedeki 5 lisansı üstlendiği anlaşmanın içeriği hakkında bazı iddialar ortaya atıldı. Bahsi geçen lisansların Lisans 8,9,10,11 ve 13 olduğu iddia edildi. Bahsi geçen lisanslar incelendiğinde tamamının daha önce petrol keşfinin gerçekleşen sahalar olduğu görülmekte.