Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi > Analizler > Bültenler > Periyodik Bölge Bültenleri > Irak Bülteni (Eylül 2017)
Irak Bülteni (Eylül 2017)
Eylül ayı tüm ülkenin ve bölgenin IKBY’nin düzenlediği bağımsızlık referandumuna odaklandığı bir ay oldu.
- IKBY yönetimi MIY’nin ve uluslararası kamuoyunun tüm tepkilerine rağmen 25 Eylül tarihinde bağımsızlık referandumunu gerçekleştirdi. Bunun üzerine MIY Erbil ve Süleymaniye havaalanlarını uçuşa kapadı. İran, IKBY’den gerçekleştirilen tankerle petrol sevkiyatını durdurdu. Türkiye ve MIY Türkiye-Irak sınırında ortak askeri tatbikat gerçekleştirdi. Türkiye kendi üzerinden geçen IKBY petrolünün akışını kesebileceğini belirtti ancak henüz bu yönde adım atılmadı.
- Irak’ın 1990’da Kuveyt’i işgali sebebiyle bu ülkeye ödemeye mahkûm edildiği tazminatın bir kısmının doğal gaz olarak ödenmesi Kuveyt tarafından kabul edildi. Yıllık 50 milyon m3 ile başlayacak sevkiyatın ilerleyen dönemlerde 200 milyon m3’e çıkarılması planlanıyor.
- Kuveyt hükümeti Irak’la ortak sınırında bulunan petrol sahalarının birlikte işletilmesi için karar aldı. Bu karara dahil sahalar Rumelia (Irak) – Ratqa (Kuveyt) ve Zubair (Irak) – Abdalli (Kuveyt).
- Irak-İran sınırının Basra bölgesinde olan Siba gaz sahasının 2017 yılı sona ermeden üretime başlayacağı ilan edildi. İlk aşamada günlük 0,7 milyon m3 üretecek sahanın kontrat şartlarında yer alan günlük 2,8 milyon m3’lük üretime beş yıl içinde ulaşacağı tahmin ediliyor. Sahayı işletmeye alan konsorsiyumda Kuwait Energy Company (%60) ve Türkiye Petrolleri A.O. (%40) yer almaktadır.
- Angolalı Sonangol firması 2014 yılında güvenlik problemleri sebebiyle terk ettiği Najmah/Qaiyarah sahalarındaki faaliyetlerine geri dönmek için MIY Petrol Bakanlığı ile görüşmelere başladı. IŞİD militanlarının bölgeden çekilmeden önce petrol kuyularına saldırıda bulunduğu ve bazı kuyuların alev aldığı bildiriliyor.
- Shell firması Irak’taki faaliyetlerini azaltma kararı sonrası West Qurna-1 projesindeki %20’lik payını satışa çıkardı ve operatörlüğünü yürüttüğü Majnoon sahasından da çıkmak için MIY Petrol Bakanlığı ile görüşmelere başladı.
- Gazprom Neft şirketi IKBY yönetimi altında bulunan Halepçe bloğundaki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Karar için sebep olarak düşen petrol fiyatları ve bölgedeki güvenlik problemleri gösterildi. Firma halen IKBY kontrolündeki Germian ve Shakal lisanslarında faaliyetlerini sürdürüyor.
- DNO firması ExxonMobil’in operatörlüğünü yürüttüğü Başhika lisansına ortak oldu. ExxonMobil’in sahip olduğu %80 ödeme (%64 net) payın yarısını üzerine alan DNO sahadaki operatörlüğü de yüklenecek. Bahsi geçen lisansta Türk devlet şirketi Turkish Energy Company’nin de %20 ödeme (%16 net) payı bulunmakta.
- Genel Energy operatörlüğünü üstlendiği Taq Taq sahasının Eylül ayında ortalama 13.475 varil/gün üretim yaptığını açıkladı. Bu değer sahanın 2017 yılı içerisindeki ortalaması olan 19.398 varil/gün ortalamasının oldukça altında. Bu düşüşe kuyularda ya da üretim tesislerinde yapılan bakım çalışmaları ya da sahanın performansının düşüş göstermesi sebep olmuş olabilir.
- IKBY Enerji Bakanlığı uzun süredir tahkim sürecinde davalık olduğu Pearl firması ile anlaşmaya vardı. Bu anlaşmaya göre;
- IKBY’nin tahkimce ödemesine karar verilen 1,239 milyar $’ın ödenmemesi ve gelecekte elde edilecek gelirlerden Pearl tarafından tahsil edilmesi
- IKBY tarafından Pearl’e derhal 600 milyon $ ödenmesi
- IKBY tarafından Pearl’e derhal, yatırımlarda kullanılmak üzere, 400 milyon $ ödenmesi
- Pearl şirketinin Khor Mor sahasındaki üretimini 14 milyon m3 seviyesinde artırması (%16’lık bir artış)
- Üretilecek fazladan gazın yarısının IKBY tarafından satın alınarak elektrik santrallerine verilmesi kalan yarısının da Pearl tarafından serbest piyasada satılması
- Khor Mor lisansına komşu halde bulunan 19 ve 20 no’lu lisanslarda arama hakkının Pearl’e verilmesine
karar verilmiştir