- Irak Başbakanı Haydar İbadi Türkiye’ye yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak’ın bütünlüğü ve güvenliğine vurgu yaptığı basın toplantısında İbadi de iki ülke arasında ekonomi ve güvenlik konularında işbirliği konularına değindi. Türkiye’nin daha önce güvenlik gerekçesiyle kapanan Musul ve Basra büyükelçiliklerini tekrar açmak istediğini açıklayan Erdoğan iki ülkenin birbirine destek olması gerektiğini belirtti. Türk işadamlarını Irak’ta yatırım yapmaya davet eden İbadi, Kerkük petrolünün Fişhabur üzerinden Türkiye’ye aktarımı konusunu Erdoğan’la değerlendirdiklerini de açıkladı.
- Basra’da geçen ay başlayan yönetim karşıtı gösterile Ağustos ayında da devam etti. Gösterilerde çoğunlukla kamu binaları hedef alınırken göstericilerin hedefinde siyasi liderler yer aldı. Devam eden gösterilerin yatıştırılması amacıyla 28 Ağustos tarihli bakanlar kurulu toplantısında Basra’ya yönelik yeni yatırım projeleri açıklandı. Projeler arasında Basra’ya giden Dicle ve Fırat nehirleri üzerindeki yasadışı yapıların yıkılarak bölgeye 75 m3/saniye debili su temininin sağlanması, Su Kaynakları Bakanlığı tarafından Basra’daki su kalitesinin sürekli takip edilmesi, 2015’ten bu yana ertelenen Basra kanalizasyon sistemi güncellemesinin yapılması gibi projeler yer almakta.
- Yapılan bakanlar kurulu toplantısında Kerkük’te yeni bir petrol rafinerisi inşaatına izin verildiği açıklandı.
- Irak’ta seçimin galibi Mukteda es-Sadr, Başbakan Haydar el-İbadi, Şii liderlerden Ammar el-Hekim ve eski Başbakanlardan İyad Allavi, hükümeti kurma çalışmaları kapsamında, mecliste bir koalisyon birliği oluşturduklarını açıkladı. Öte yandan eski Başbakan Nuri el-Maliki’nin Basın Ofisi Müdürü Hişam Rikabi de yaptığı yazılı açıklamada, Maliki ve İran’a yakın Fetih Koalisyonu ile Kürt ve Sünni bazı tarafların yer aldığı büyük meclis koalisyonunu ilan edeceklerini bildirdi.
- Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız Türkiye ve Irak arasında Ovaköy’de yeni bir sınır kapısı açılması konusunda görüşmelerin kısa bir süre içerisinde başlayacağını belitti. Açılması planlanan yeni sınır kapısıyla Musul bölgesinin ekonomisinin canlanacağını belirten Yıldız Türkiye-Irak arasındaki ticaret ilişkilerinin tek bir sınır kapısına bağlı kalmaması gerektiğini açıkladı. PKK ile mücadelede Irak’tan işbirliği beklendiğinin altını çizen büyükelçi Irak’ta son dönemde yaşanan su sıkıntısı sonrası bu konuda Irak yönetimiyle birlikte çalışmaya hazır olduklarını açıkladı.
- İran-Irak Ticaret Odası Başkanı Yahya İshak, Tahran ve Bağdat’ın karşılıklı ticarette dolar kullanmama kararı aldığını ve ticaretin avro, riyal ve dinarla yapılacağını söyledi. Bu karar A.B.D.’nin İran’a karşı hayata geçirdiği yeni yaptırımlar sonrası iki ülke arasındaki ticaretin olabildiğince az etkilenmesi amacıyla atılan bir adım.
- Irak milli petrol satış firması SOMO’nun Çinli milli pazarlama firması ZhenHua ile ortak bir şirket kurarak Irak petrolünün Çin’deki küçük rafinerilere iletilmesini üstleneceği açıklandı. Yapılan bu yatırımın İran’dan ciddi miktarda petrol ithal eden Çin’in başka kaynaklara yönelmesi olarak yorumlamak mümkün. Bu gelişmeyi hali hazırda B.D. ile ticaret savaşı içinde olan Çin’in İran sebebiyle A.B.D.’den daha fazla yaptırım görmek istemediği yönünde yorumlayabiliriz.
- Irak Federal Yüksek Mahkemesi, IKBY’nin avukatlarının itirazı üzerine federal hükümet ve IKBY arasındaki petrol satışına yönelik davada görevli olan bilirkişiyi görevden aldı. Çok uzun süredir devam eden davanın sonucunun açıklanması aşamasına geçilmesinin beklendiği bir dönemde bu gelişme davanın bir süre daha devam edeceğinin işareti olarak yorumlanabilir. Davanın ana konusu IKBY’nin federal hükümetten bağımsız olarak bölgesindeki petrolü Türkiye üzerinden satışının Irak anayasasına uygun olup olmadığı. Politik gelişmelerle iç içe geçmiş dava sürecinin sonunda alınacak karar ülkenin gelecekteki petrol satışlarını ve bu satışlardan elde edilecek gelirin dağılımını doğrudan etkileyecek.
- Irak Petrol Bakanlığı daha önce TPAO operatörlüğündeki konsorsiyumun elinden alınan Mansuriye sahasının işletmesinin milli şirket Midland Oil Company’ye verildiğini duyurdu. Bir yıllık geliştirme sürecinin ardından 100 milyon ft3/gün seviyesiyle başlayacak olan gaz üretiminin 325 milyon ft3/gün seviyesine çıkarılarak yerel elektrik istasyonlarına gaz temin edileceği açıklandı.
- Chevron firmasının Irak’ın güneyinde faaliyet gösteren Basra Oil Company ve Dhi Qar Oil Company ile ülkenin güneyinde yer alan Luhais, Tuba ve Subba sahalarının geliştirilmesi için anlaşmaya vardığı açıklandı. Anlaşmanın içeriğinde bölgede sismik çalışma yapılması ve daha sonra teknik değerlendirme yapılması işinin olduğu açıklandı.
- IKBY bölgesinde faaliyet gösteren DNO firmasının Exxon Mobil’den Başika lisansının %40’lık payını ve operatörlüğü devraldığı açıklandı. Musul’un yaklaşık 30km kuzeydoğusunda yer alan lisansta DNO’nun %40, Exxon Mobil’in %40 ve Turkish Energy Company’nin %20’lik payı bulunmakta. Henüz sondaj yapılmamış iki farklı yapının varlığı bilinen lisansta IKBY’nin onayını müteakip çalışmaların başlayacağı bildirildi. Birinci yapıda Eylül ve Kasım 2018’te başlaması planlanan 2 kuyu kazacak olan DNO 2019 yılı içerisinde de ikinci yapıda sondaj faaliyetine geçecek.
Shell ve Petronas’ın terk ettiği ve kontrolü Basra Oil Company’ye geçen Majnoon sahasında Iraqi Exploration Company’nin 3 boyutlu sismik çalışma yapacağı duyuruldu