Gezegeni Kurtarmak İçin Son Üç Yıl

 

İklim değişikliği nedeniyle toptan felakete uğramış bir gezegen hayal edebiliyor muyuz? Henüz küresel bir yıkıma uğramamış olsak da etkilerini hissettiren bir durum söz konusu. Son 20 yılda deniz seviyesi artış hızı %50 artış gösterirken, geçen son 3 yıl kayıtlara geçmiş en sıcak seneler olarak dikkat çekti.

World Economic Forum’un Temmuz 2017’de yayınladığı haberde Birleşmiş Milletler İklim Komiseri Christiana Figueres ve fizikçi Stefan Rahmstorf öncülüğünde altı bilim insanı ve diplomatın yazdığı bir açık mektuptan bahsediliyor. Bu açık mektup hükümetleri, şirketleri, bilim insanlarını ve vatandaşları dünyadaki sera gazı salınımları konusunda harekete geçmeye çağırıyor ve uyarıyor “gezegeni kurtarmak için son üç yıl.”

2020 senesine kadar sera gazı salınımları kalıcı olarak azaltılabilirse ısınmadaki artış geri dönülemez diye tabir edilen eşiğin üstüne çıkmayabilir. Ancak, bu eşik değeri geçersek hızlı bir ormansızlaşma, yükselen deniz seviyesinin neden olduğu seller, kıyıları ve tarım alanlarını vurup büyük tahribata neden olacak tahmin edilemeyen hava durumlarının kötü senaryoda oluşması bekleniyor. Yazarlar, söz konusu iklim olunca zamanlamanın her şey olduğunu söylüyorlar.

Figueres ve Rahmstorf’un 2020 için bir yol haritası var:

  1. Elektrik üretiminde yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımının %30 arttırılması
  2. Yılda 300 Milyar $ kaynak sağlayarak şehirlerin ve devletlerin 2050 senesine kadar fosil yakıt enerjisinden uzaklaşmasını sağlamak
  3. Satışı yapılan yeni taşıtların %15’inin elektrikli olmasını sağlamak
  4. Orman kaybından dolayı oluşan net gaz salınımlarını azaltmak
  5. 2050’ye varmadan ormansızlaşma yüzünden gerçekleşen gaz salınımlarını yarıya indirmek için bir plan oluşturmak
  6. Finans sektörünün daha fazla “yeşil bono” çıkarmasını sağlamak

Not: Yeşil bonolar, diğer finans araçları gibi olan ancak kazanımlarını yeşil dostu projelerde (temiz içme suyu temini, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, nehir ve habitat geri kazanımı vs.) kullanan bonolardır.

Trump’ın Paris İklim Anlaşması’ndan çıkmaya karar vermesinden sonra yaklaşan tehlikeye bir kez daha dikkat çekilmek isteniliyor. En azından, eyalet bazında mücadeleye devam edilmesi ve şirketlerin de çalışmalara bu yönde devam etmesi cesaretlendiriliyor (konuyla ilgili yazımızı okuyabilirsiniz: https://www.tespam.org/tr/suriye-nikaragua-ve-abd-paris-iklim-anlasmasinda-yer-almayan-uc-devlet/). Yazarlar, ABD’ye rağmen diğer katılımcı ülkelerin anlaşmada yer alan şartlara uymalarını ve küresel iklim değişikliği ile mücadele etmelerini istiyorlar. 2020’ye kadar küresel ısınma grafiğinin aşağı çekilme ihtimali olduğunu ve böylece Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma ve aşırı yoksulluğu yok etme hedeflerinin gerçekleşmesi adına adımlar atılabileceği aktarılıyor.

 

 

Kaynakça:

Yazar