COVID-19’un İkinci Dalgasında Petrol Fiyatları Durumu

Petrol fiyatları çalkantılı bir yıl geçiriyor. Petrol fiyatları, yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınında ikinci dalga ihtimalinin küresel ekonomileri olumsuz etkileyebileceğine ilişkin endişeleri beraberinde getiriyor.

İkinci bir COVID-19 dalgasının arz bolluğuna yol açacağı korkuları arasında petrol, cuma günü Asya’da düşüşünü sürdürdü. Brent petrol %1,56 düşüşle 37,95 dolar olurken WTI %2,06 kayıpla 35,59 dolara geriledi.

Johns Hopkins Üniversitesi’ne göre ABD, cuma günü COVID-19 vaka sayısında 2 milyonu aştı. Dünya çapındaki sayının hızla 7,5 milyona yaklaşmasıyla yatırımcılar, zaten kırılgan olan talep üzerindeki etkilerini hesaplıyor.

OPEC koalisyonun üretim kısıtlamalarını temmuz ayı sonuna kadar uzatması ve yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınının ikinci dalga yaşanması halinde petrol talebini düşüreceği endişesi etkili oldu. Özellikle bu iki nedenden dolayı piyasanın durmasına ve arz bolluğu endişelerini yeniden canlandırdı.

Bakıldığında, ING Bank NV’nin Emtia Strateji Müdürü Warren Patterson Reuters’a yaptığı açıklamada, “Petrol piyasası, fiyatların gerçek temel verilerin önüne geçmesi ile vadesi geçmiş bir düşüş yaşarken … Piyasa fazlalıktan çıkıp bir açık çevresine doğru yol alıyor, stoklar yüksek seviyelerde ve rafineri marjları hala çok zayıf.” dedi. Açıklamadan dolayı petrol piyasasının kırılgan bir yapıya sahip olması her türlü etki ve etmenden etkilenebileceği aşikârdır.

Sonuç olarak, Küresel petrol fiyatlarının hızlı düşüşünde, ABD’de yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınında ikinci dalga ihtimalinin dünya ekonomilerini etkileyerek, üretim kısıtlamaları ve ABD’deki sondaj kulelerinin azalması nedenlerinden dolayı petrol talebini düşüreceği endişesi etkili oldu.

 

BEYTULLAH YAKIN

Yazar