AB Ülkeleri Enerji Bülteni (Şubat 2017)

2017 Şubat ayı içerisinde Avrupa’da yaşanan gelişmelere bakıldığında dev enerji şirketlerinin düşen petrol fiyatlarından kaynaklı kar kayıplarının devam ettiği öte yandan fosil yakıtlar dışındaki kaynaklara olan yatırımların da devam ettiği görülmektedir.

Bu bağlamda yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgâr enerjisi yatırımları tüm hızıyla devam etmektedir. Avrupa ülkelerinde enerji kaynaklarının üretim ve tüketim süreçlerinde teknoloji yoğun çalışılması gerektiği ve bu bağlamda enerjide verimliliğin sağlanabileceği vurgusu ağır basmaktadır. Son olarak bu ay içerisinde göze çarpan en önemli konu ise AB ülkelerinin LNG’ye olan talep artışı olmuştur. Doğalgaz da Rusya’ya olan bağımlılıklarını azaltma yolunda politika geliştiren AB ülkelerinin, ABD’den LNG ithalatı ile bu yolda önemli adımlar attığını görmekteyiz.

  1. Elektrikle çalışan taşıt kullanımını yaygınlaştırmaya çalışan AB enerji şirketleri, bu yönde yatırımlarına devam etmektedir. İtalyan enerji devi E.ON ile Danimarka enerji şirketi Clever hızlı şarj edebilen tesislerin birçok noktaya kurulmasına yönelik ortak yatırım planı açıkladılar.
  2. ABD’nin AB ülkelerine LNG ihracatı tüm hızıyla devam etmekte. Son olarak Portekiz’e ikinci LNG kargosunu ileten ABD bu kargoyla Portekiz’e 162 bin metreküp doğalgaz ihraç etmiş oldu. İlk kargo ise Nisan 2016 tarihinde ulaşmıştı. Bu yolla doğalgaz ithalatında Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmaya çalışan AB ülkelerinin önümüzdeki dönemde ABD’den LNG ithalatını artıracağını göstermektedir.
  3. Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın (IAEA) verilerine göre küresel nükleer güç kapasitesinde artış yaşanmaktadır. Mevcut durumda ise 31 ülkede faaliyet gösteren 449 reaktörden üretilen enerjide önümüzdeki yıllarda artış beklenmektedir. Ayrıca toplamda 60 reaktörün inşa aşamasında olması bu artışın uzun yıllar devam edeceğini göstermektedir.
  4. AB yenilenebilir enerji yatırımlarına ara vermeden devam ettiği görülmektedir. 2016 yılında ek olarak 12,5 gigawatts (GW) rüzgar enerjisi üreten AB ülkeleri bu artışa 27,5 milyar Euro yatırım yapmıştır. Mevcut durumda AB’nin toplam rüzgar kapasitesi ise 153,1 GW.
  5. Avrupa Komisyon’u enerji altyapı projelerine yatırım yapılması yönünde AB’nin 444 milyon Euro kaynak ayırması gerektiğini açıkladı. 176 milyon Euro değerinde 7 adet elektrik sektörüne, 40 milyon Euro tutarında bir tane akıllı şebeke projesine ve 228 milyon Euro tutarında 10 tane de doğalgaz sektörüne yatırım yapılacağı açıklandı.
  6. Fransa’nın enerji devi Total 2016 yılında bir önceki yıla göre zarar etmiş durumda. 2016 yılında 8,3 milyar dolar net gelir elde eden şirketin 2015 yılına göre yüzde 21 zarar ettiği açıklandı. Ayrıca yatırımlarında da düşüş yaşayan ve 2015 yılında 20,3 milyar dolar yatırım yapan şirketin 2016 yılı yatırım miktarı 17,7 milyar dolara düşmüştür.
  7. AB ile yaşadığı süreçlerden sonra alternatif güzergah arayışlarına giren Rusya, Gürcistan üzerinden Ermenistan’a doğalgaz akışı sağlamak üzere Gürcistan ile anlaşmaya varmıştır.
  8. Avrupa komisyonu 2021 yılına kadar her yıl yüzde 2 oranında karbondioksit emisyonunun sağlanması gerektiğini ve bu oranın 2024 yılına kadar yüzde 2,4’e çıkarılması öngörülmektedir.
  9. Küresel kriz sonrasında toparlanmaya başlayan İtalya’da 2016 yılında elektrik tüketimi yüzde 4,9 oranında artış göstermiştir.
  10. Petrol fiyatlarının hala düşük seyrediyor olması üretici ülkelerin karlarını da düşürmeye devam ediyor. Avrupa adına önemli bir petrol tedarikçisi olan Norveç’in 2017 Ocak ayındaki petrol üretimi olan 622 milyon litrenin geçen yılın aynı ayına göre 12 milyon litre azaldığı açıklandı. Düşen petrol fiyatlarından dolayı azalan gelirlerin bu duruma neden olduğu belirtilmiştir.
  11. Eurostat’ın yaptığı açıklamada AB’nin 2015 yılındaki 1,626 milyon ton petrol eşdeğerinde (Mtoe) olan tüketimi 1990 yılı seviyesinin altına düştüğü açıklandı. Yapılan açıklamada AB’nin birincil enerji tüketiminde fosil yakıtlarının payının giderek azaldığı üzerine olmuştur. Yani fosil yakıtların toplam enerji tüketimindeki payı 1990 yılında yüzde 83 iken bu oran 2015 yılında yüzde 73’e imiş durumda.
  12. Shell’in ilk kez yayınladığı “LNG Outlook” raporuna göre alternatif bir kaynak olarak enerji piyasasına hızlı bir giriş yapan LNG’ye olan talep giderek artmaya devam etmektedir. 2030 yılına kadar LNG’ye olan talep artışının yüzde 4-5 arasında olması beklenmektedir. Ayrıca 2015 yılında LNG talep eden ülkeler arasına 6 yeni ülkenin katılmış olması 2016 yılında LNG talebini önemli oranda artırmıştır.
  13. McKinsey Global Institute’ün son yayınlanan raporuna göre enerji sektöründe teknoloji dönüşümünün sağlanması ile 2035 yılına kadar 1,6 trilyon dolardan fazla kar elde edilebilecek. Enerji verimliliğine verilen önemin ve yenilenebilir enerji yatırımlarının artması ayrıca fosil yakıt kullanımının azaltılması ile bu hedefe ulaşılabileceği açıklanmıştır.
  14. Rusya’nın enerji devi Gazprom, Avrupa’ya ihraç ettiği doğalgazın fiyatını 2017 yılında yüzde 10 oranında artıracağını açıkladı. 1000 metreküp başına fiyat aralığının 180-190 dolar arasında olacağını açıklayan şirketin Avrupa gaz piyasasındaki payı 2016 yılında yüzde 34 oranında artış göstermiştir.

Yazar