- Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi Enerji’den Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı olarak Thamir Ghadhban’ı atadı. Ghadhban 2004-2005 yılları arasında Petrol Bakanlığı görevinde bulunmuştur ve Irak’ta yaygın olarak saygı duyulan bir teknokrat olarak tanınmaktadır.
- ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği, Irak’a, Washington’un yaptırımlarına tabi tutulan İran’dan doğal gaz ithalatına devam etmesi için 45 günlük muafiyet tanındığını duyuran bir video yayınladı. Başbakan Abdülmehdi’nin ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımların bir tarafı olmak istemediklerini ve İran’la olan ilişkilerinin yaptırımlardan olumsuz etkilenmesini istemediklerini açıklamasından sonra yapılan bu açıklama Bağdat yönetiminin doğalgazda dışa bağımlılığının ABD tarafından göz ardı edilmediği şeklinde yorumlandı.
- Bağdat ve Erbil yönetimleri Kerkük’te üretilen petrolün IKBY kontrolündeki ham petrol boru hattı üzerinden Ceyhan limanına aktarılması konusunda anlaşmaya vardı. Şu an Kerkük’te yer alan petrol sahalarından günlük 300.000-350.000 varil’lik bir üretim gerçekleştirilmekte ve bu üretimin ihraç edilmeyen kısmı ülkenin kuzeyindeki rafinerilere aktarılmakta.
- Federal hükümetin önceki Başbakanı Haydar İbadi tarafından veto edilen anlaşmanın Abdülmehdi hükümeti tarafından hızlıca onaylanması Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in Başbakanlık görevini Abdülmehdi’ye verme şartlarından biri olabileceği şeklinde değerlendirilebilir.
- Petrol Bakanlığı Nasiriya’da günlük 150.000 varil ham petrol işleme kapasiteli bir rafineri kurmak için Kanada menşeili Pasific Future Energy şirketiyle anlaştı.
- IKBY yönetimi borçlu olduğu özel banka ve bölgede faaliyet gösteren müteahhitlere olan borçlarını ödemeye başladığını duyurdu. IŞİD’le mücadele döneminde özel bankalardan 1 milyar dolar borç aldığı bilinen bölgesel yönetimin bu borcun yarısını geri ödediği ve kalan borç için de görüşmeleri sürdürdüğü bildirildi. Bölgede faaliyet gösteren yaklaşık 3.500 müteahhitlik firmasının %60’ına 2,5 milyar dolar borçlu olduğu bildirilen IKBY’nin bu borçları kademeli olarak ödemeye başlayacağını alacaklı şirketlere bildirdiği haber ajanslarına yansımış durumda.
- IKBY kontrolünde Irak-Türkiye sınırında yer alan Tawke lisansı içerisinde yer alan Peshkabir petrol sahasının günlük üretiminin 50.000 varili aştığı operatör firma DNO ve IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından açıklandı. Aynı lisansta yer alan Tawke sahasındaki üretimin önceki senelere göre düşmüş olmasına rağmen Peshkabir sahasındaki artışla lisans içindeki toplam üretim 130.000 varil/gün seviyesine çıkmış durumda. Bu artışla birlikte IKBY’nin günlük ham petrol ihracatı 400.000 varil seviyesine yükseldi. Her ne kadar Kerkük’te yer alan sahaların elinden çıkması sonrası petrol ihracatının yarısını ilk etapta kaybetmiş olsa da IKBY kendi kontrolündeki sahalarda üretimi artırarak bu kaybı telafi etmeye çalışıyor.
- IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığı kontrollerinde olan petrol boru hattı üzerinde yeni bir pompa istasyonu kurarak günlük taşıma kapasitesini 700.000 varilden 1.000.000 varile çıkardığını duyurdu. Hali hazırda günlük 400.000 varil ham petrol ihraç eden bölgesel yönetimin kısa süre içerisinde (belki de hiçbir zaman) kendi kaynaklarını kullanarak günlük 1.000.000 varil ihracat kapasitesine ulaşabileceği düşünülmüyor. Yapılan açıklamada federal hükümetin Kerkük ve çevresindeki sahalardan üreteceği petrolü kendi boru hattı üzerinden aktarabileceğini belirtmesi yapılan bu yatırımın aslında federal hükümeti Türkiye üzerinden yapacağı petrol ihracatında kendine bağlamak olduğu ortaya çıkıyor. Daha önce İbadi tarafından kullanılmaz hale gelen Kerkük-Ceyhan boru hattının yeniden inşa edileceği yönünde açıklamalar yapılmıştı ancak bu konuda herhangi bir somut adım atılmadı. Abdülmehdi hükümetinin IKBY ile boru hattı anlaşmasını hayata geçirmesi ilerleyen dönemlerde Kerkük ve çevresindeki sahalarda üretimin artması senaryosunda bu üretimin IKBY boru hattı üzerinden Ceyhan limanına aktarılacağının açık bir göstergesidir.
- Bağdat’ın güneydoğusunda Irak-İran sınırında yer alan Halfaya petrol sahasında günlük petrol üretiminin 100.000 varillik artışla 370.000 varil seviyesine yükseldiği açıklandı. Üretim miktarının 2019’un ilk çeyreğinde 470.000 varil seviyesine çıkması planlanmakta.
- IKBY kontrolündeki Khor Mor sahasında operatörlük yapan Dana Gas firması bu sahadaki günlük üretim kapasitesini 305 milyon ft3’den 400 milyon ft3’e çıkardığını duyurdu.