Küresel Enerji Bülteni (Ekim-2018)

Ekim ayı Ülkemizde ve Dünyada politik, ekonomik ve sanayi alanlarında küresel değişimlerin ve yaşanan gelişmelerle enerji özelinde dolu bir ay oldu. Türkiye Enerji Politikaları ve Stratejileri Araştırma Merkezi (TESPAM) olarak Dünyadaki ve Ülkemizdeki enerji gelişmelerini sizler için yakından takip ediyoruz. . Küresel çapta etkisini sürdüren ABD nin İran’a yönelik ambargosunun 2. Kısmının (özellikle petrol ticaretinin kısıtlamaya yönelik) kasım ayında devreye girmesiyle petrol piyasasının nasıl etkileneceğinin netlik kazanamaması, İran’dan yapılan açıklamalarda olası ambargo nedeniyle petrol açığının, diğer üreticilerin kapatmayacağı gibi değerlendirme yapıldı. “Bir Millet İki Devlet”in projesi SOCAR iştiraki olan SOCAR Türkiye’nin Star Rafinerisi açıldı. Ayrıca Türkiye hidrokarbon aramaları ve sondaj için Barbaros ve Fatih gemileri Akdeniz’de faaliyetlere başladı.

YURTTAN

Güneş ve rüzgar enerjilerine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) açıklandı. (2018-09-30)

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığın konuya ilişkin yayınlanan kararına göre, güneş enerjisine dayalı YEKA’lar, Bor, Viranşehir ve Erzin olarak belirlendi.
  • Erzin YEKA’ya dahil edilen koordinatlar Hatay’ın yanı sıra Osmaniye’nin Toprakkale ve Adana’nın Ceyhan ilçelerini de içerdi.Rüzgâr enerjisine dayalı YEKA’lar ise Edirne, Kırklareli-Demirköy, Kangal, Gürün ve Eskişehir YEKA olarak duyuruldu.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığın kararından ayrıca, daha önce ilan edilen Karapınar YEKA’nın sınır ve köşe koordinatlarının revize edilmiş haline de yer verildi.”

Soyak Holding iştiraki Mis Enerji’ye ait, Alaşehir’deki 12.3 MWe  kapasiteli MİS 1 Enerji santrali işletmeye alındı. Böylece Türkiye’nin  jeotermal enerjide toplam kurulu gücü 1.200,1 MWe’a ulaştı. (2018-10-03)

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko, “Fiziki olarak ilk nükleer enerjinin üretme tarihi olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü, yani 2023’de üretim yapmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu. (2018-10-03)

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ev sahipliğinde, TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi  koordinasyonunda, ilgili kamu kurumları ile Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi üyesi özel sektör temsilcilerinin katılımıyla Akaryakıt Sektör Çalıştayı düzenlendi. (2018-10-04)

Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanlığına Dr. İzzet Alagöz atandı. (2018-10-04)

Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) görevine Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan atandı. (2018-10-05)

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, 2018 yılı eylül ayı sonu itibariyle gerçekleşen ihracat rakamlarını  açıkladı. Yılın ilk dokuz ayında maden ihracatının bir önceki yılın  aynı dönemine kıyasla yüzde 3,33’lük bir düşüşle 3,37 milyar dolar  olarak gerçekleştiğini belirten Dinçer, eylül ayında ise maden  ihracatının 364 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. ( 2018.10.05)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, hukuki durumları sona eren 388 adet 4. Grup maden sahasını arama faaliyetlerine açmak üzere ihale edecek. (2018-10-06)

Türk şirket Etkaco Enerji, Özbekistan’ın Surkhandarya bölgesine yeni rüzgar enerjisi santrali kuracak. Santralin 2020’ye kadar kurulması planlanıyor. Santralin kapasitesinin 600 MW ulaşması beklenirken 100 yeni istihdam yaratacağı ifade edildi. (2018-10-06)

ETKB Fatih Dönmez, “Ülkemizdeki yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimini artırma yönündeki çabalarımız sonucu yapılan hesaplamalara göre 500 milyon dolardan fazla doğalgaz ithalatı önlendi” dedi. (2018-10-06)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Maden İşleri Genel Müdürlüğü ile Petrol İşleri Genel Müdürlüğü birleştirilerek yeni bir kurum doğuyor. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, kısaca MAPEG diye anılacak” dedi. (2018-10-10)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Çatı ve cephe uygulamasının önünü açan birtakım düzenlemeler yapıldı. Bundan sonra hem konutlarımız hem iş yerlerimiz çatılarını elektrik üretmek için kullanabilecekler” dedi. (2018-10-14)

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Bölgesi’nin Gelişiminde Enerji Projelerinin Rolü, TAPİ ve Türkmenistan Projeleri konferansı İstanbul’da düzenlendi. (2018-10-17)

Barbaros Hayrettin Paşa Araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’de Güzelyurt Araştırma Sahası’nda yürüttüğü sismik araştırma faaliyetleri ilişkin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Barbaros Hayreddin Paşa gemisi tarafından Akdeniz’deki kıta sahanlığımızda bu sabah (18 Ekim) itibariyle yeni bir sismik araştırma faaliyetine başlanmıştır.” dedi. (2018-10-18)

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın iştiraki SOCAR Türkiye tarafından inşa edilen, Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırımı olan  “STAR Rafinerisi” açıldı. (2018-10-19)

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği’nin (JESDER) Yönetim Kurulu Başkanı Zorlu Enerji Yatırımlar, İşletme ve Bakımdan Sorumlu Genel Müdürü Ali Kındap oldu. (2018-10-20)

SOCAR Türkiye’nin yatırımlarının tamamına yakınının bulunduğu İzmir Aliağa’daki tüm iştiraklerinin özel endüstri bölgesi kapsamında verilecek teşviklerden yararlanabileceği bildirildi. (2018-10-23)

Petrol arama alanında hizmet veren ABD merkezli Schlumberger şirketi ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) arasında Akdeniz’de gerçekleştirilecek sondaj çalışmaları kapsamında 15 milyon dolarlık sözleşme imzalandı.(2018-10-25)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, 22 Ekim 2018 tarihi itibarıyla Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) Yönetim Kurulu Üyeliği ve Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevine seçildi. (2018-10-25)

Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği (JKBB) Ekim ayı  olağan meclis toplantısı Kahramanmaraş gerçekleştirildi. (2018-10-26)

DÜNYADAN

Rus enerji şirketi Gazprom’un Başkan Yardımcısı Aleksander Medvedev, Avrupa’da doğalgaz talebinin artarak devam ettiğini belirterek, “Bu nedenle, artan talebin karşılanması için TürkAkım ve Kuzey Akım 2 gibi doğalgaz projeleri Avrupa için hayati öneme sahiptir.” dedi. (2018-10-03)

Rus devlet enerji şirketi Gazprom’un başkanı Aleksey Miller, Türk Akımı doğalgaz boru hattının denizden geçecek kısmının inşaatının 2 ay  sonra tamamlanmış olacağını duyurdu.( 2018-10-04 )

Polonya hükümeti, kötü kalite kömür kullanımın yasaklanmasını öngören bir kararname çıkardı. Ancak kararname 30 Haziran 2020’de yürülüğe girecek. (2018-10-06)

 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), “Petrokimyasallar 2050’ye kadar global petrol talebinde büyümenin yarısını oluşturacak” (2018-10-06)

 

BM, hızlı iklim değişikliğinin yavaşlatılması için, dünyanın temiz enerjiye 2035 yılına kadar her yıl 2,4 trilyon dolar yatırım yapması ve 2050’ye kadar kömür yakıtlı enerji santrallerini kullanımını sıfırlaması gerektiğini belirtti. Birleşmiş Milletler yayınladığı rapor ile küresel ısınma konusunda bir kez daha uyardı. BM, küresel ısınmanın mevcut hızı ile devam etmesi halinde sıcaklıkların 2030-2052 arasında 1,5 derece artacağını savundu. (2018-10-08)

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, 1 Ocak 2020 itibarıyla TürkAkım projesinde iki hattan da doğalgaz sevkiyatına başlanabileceğini açıkladı. (2018-10-09)

Polonya hükümeti, kötü kalite kömür kullanımın yasaklanmasını öngören bir kararname çıkardı. Ancak kararname 30 Haziran 2020’de yürülüğe girecek. (2018-10-09)

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) aylık petrol piyasası raporuna göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretimi günlük 100 bin varil artışla 32 milyon 780 bin varile ulaşarak, son bir yıldaki en yüksek seviyeyi gördü. (2018-10-12)

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, yüksek fiyatların global ekonomiye zarar verdiğini belirterek OPEC ve diğer büyük üreticilerden petrol arzını arttırmalarını istedi. (2018-10-12)

Güney Kore şirketi SK Innovation, Çin’de elektrikli araç bataryasının ana parçalarını üretmek amacıyla bir tesis inşa etmeyi planladığını açıkladı. Şirket bunun için 400 milyar won (354 milyon dolar) yatırım yapacaklarını duyurdu. ( 2018-10-15)

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Onursal Başkanı Fatih Birol, stratejik görüşmeler için Azerbaycan’ı ziyaret etti. Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanı Parviz Shahbazov ve Birol’un görüşmesinde, Güney Gaz Koridoru ile birlikte, Avrupa’nın gaz kaynak ve rotalarının çeşitlendirilmesi ve enerji arz güvenliği konuları ele alındı.(2018-10-15)

Kazakistan’ın petrol üretimi 2018 yılının ilk 9 ayında geçen  yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 artarak 67,3 milyon ton oldu. Ocak-Eylül döneminde üretimin 21,5 milyon tonu
Tengizchevroil sahasında gerçekleşti.  Kashagan sahasında üretim 9,5 milyon ton ve Karachaganak sahasında  üretim 9,2 milyon ton oldu. Ocak-Eylül döneminde Kazakistan’ın petrol ihracatı ise yüzde 4,6  artarak 54,2 milon tona yükseldi.(2018-10-16)

OPEC, Hindistan’ın petrol talesinin 2040 yılına kadar 5,8 milyon  varil/gün artmasını, bu artıyşın global talepteki artışın yüzde 40’ını oluşturmasını beklediğini bildirdi. (2018-10-16)

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Onursal Başkanı Fatih Birol, stratejik görüşmeler için Azerbaycan’ı ziyaret etti. Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanı Parviz Shahbazov ve Birol’un görüşmesinde, Güney Gaz Koridoru ile birlikte, Avrupa’nın gaz kaynak ve rotalarının çeşitlendirilmesi ve enerji arz güvenliği konuları ele alındı. (2018-10-16)

Rus enerji şirketi Gazprom’un Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev, TürkAkım projesinde ikinci hattın kara kısmının inşaasına 2019’da başlamayı planladıklarını bildirdi. (2018-10-25)

Suudi Arabistan Maadencilik Şirketi (Ma’aden) Başkanı Darren Davis, etkin şekilde yurt dışı yatırım imkânları araştırdıklarını ve bu yatırımların krallık içinde işlerinin tamamlanmasını ve güçlenmesini sağlayacağını söyledi. (2018-10-26)

ÇiN’in Hebei eyaleti yaptığı açıklamada, gelecek üç kışta, ısınma yakıtı kıtlığından kaçınmak ve toksit hava emisyonu azaltmak için  yeterli temiz kömür sağlayacağını açıkladı.(2018-10-26)

Yazar