Bugün yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanacak teknoloji geliştirilmeye, AR-GE çalışmaları öne cekilmekte ve büyük kaynaklar aktarılmaktadır. Bana göre seçilen hedef akılcı değildir. Bugün küresel ısınma en büyük tehlike kaynağı olarak kabul edilmiştir. Eğer biraz daha bilim gözlüğü ile bakarsak enerji kaynağı arayışı ile küresel ısınma yollarının kesiştiğini görürüz.
Isınmanin bir kütlenin enerji yoğunluğu olarak görürsek (Kalori tanimi 1gr suyu 1 derece artırmak için gerekli olan enerji miktari) kütlenin sıcaklığı ayni zamanda kütledeki enerji yoğunluğunun göstergesidir. Buradan başlayarak bir kütlede sıcaklığı azaltmak istiyor isek kütledeki enerji yoğunluğunu azaltmamiz gerekmekte veya kütleden enerji çekmeliyiz. Bu işlemi gerceklestirdigimizde hem küresel ısınmaya çözüm üretmiş olur hemde insanlığın enerji ihtiyacını sonsuza kadar çözmüş oluruz. Yine kullanılan enerji iş yapımından sonra ısı olarak atmosfere geri dönmektedir. Bu enerjinin atmosferden çıkartılıp elektrik enerjisi olarak iş yapmak üzere kullanılması bir enerji geri dönüşümü islemi olacak kullanılan her enerji bizim enerji kaynagımızı besliyecektir. Bu nedenle renewable enerji yerine recycled enerji üzerine yoğunlaşmamız AR-GE çalışmalarımızı bu yöne kanalize etmemiz gerekir.
Ortam ısısının enerji kaynağı olarak kullanılması her nedense termodinamik teoriye karşı olduğu böyle bir sistemin 2. Kurama aykırı olduğu için mümkün olamayacağı söylenmiş bu nedenle 1-2 asır önce ortam ısısının enerji kaynağı olarak kullanılması çalışmalarının önü kesilmiş ve bu konuda araştırma yapılması engellenmiştir. Yaptığım araştırma sonucu termodinamik olarak ortam ısısının enerji kaynağı olarak kullanılması icin bir engel bulunmadığını, termodinamik olarak karsi çıkışın aslında çözüm yönteminin nasil olması gerektigini göstermektedir. Karşı çıkış termodinamikte tek bir sıcaklık kaynağı ile iş yapamazsınız kuralı bize ortam sıcaklığını kullanmak için ikinci bir sıcaklık kaynağı bulmamiz gereğini belirtmektedir. Bu metodolojiyi kullanan bir çalışma MIT de geliştirilen bir projede gece ve gündüz sıcaklık farklılığını termocouple yapilarda elektriğe dönüştürmek, bu işlem için ısının muhafaza edilmesi için bir takım malzeme geliştirilmiş, bu malzeme gündüz ısınıp sıcaklığını geceye kadar muhafaza etmekte, gece ve gündüz sıcaklık farklılığından termocouple malzeme ile elektrik üretmekte başarı göstermiştir
Bu konuda yazdığım bir makale muhendistan.com sitesinde yayımlanmıştır. “Ortam ısısı ile elektrik üretimi” olarak internet aramasi yaptığınızda ulaşabilirsiniz.
Makale temel olarak bir ısı pompası kullanarak ortam sıcaklığına ek daha soğuk bir sıcaklığın yaratabileceğini göstermektedir. Kısa bir örnek olarak herkesin bildiği “buzdolabı” ni göstermek isterim. Buzdolabinin “BUZLUK” , “SEBZELİK” ve arka tarafinda aşırı ısınan petek. Yüksek sıcaklıktaki petek organik akışkan doldurulmuş bir buhar kazani ile temas ettirirseniz bir türbinin çalışması için gerekli basicli buhar üretebilir ve bu basınçlı buhar ile elektrik üretebilirsiniz. Eğer türbin eksozunu havaya verirseniz hiçbir şey üretemezsiniz ama eksozu buzluk bölümüne bağlarsanız başarılı bir şekilde ortam ısısını kaynak olarak kullanip enerji üretebiliriz.
Türkiyenin enerji politikasini “recycled-enerji” yönünde oluşturulması en akılcı yaklaşım olacağı görüşündeyim.
Yazar: Mustafa Tamer Tezgel