Irak, temmuz ayı içerisinde Basra vilayetinde başlayan ve hızla ülkenin Arap nüfus çoğunluklu bölgelerine yayılan gösteriler ile sosyolojik açıdan sarsıldı. Ülkenin petrol açısından en zengin olan Basra bölgesinde yaşayan halk yeraltı zenginliklerinden elde edilen gelirin yerel halka dağıtılmadığı ve bölgede çalışan yabancı şirketlerin Iraklı insanlara yeterince iş vermediği gerekçesiyle günler süren sokak gösterileri düzenledi. Söz konusu olaylarda göstericiler hükümet ve siyasi parti binalarıyla çeşitli güvenlik noktalarını ateşe verdi. Yaşanan bu olaylar karşısında yetersiz kalan polis güçlerine destek vermek amaçlı ülkenin orta ve kuzey kesimlerinden getirilen askerlerin göstericilere ateş açması sonucu çok sayıda göstericinin ölmesi olayların daha da büyümesine sebep oldu. Başbakan Haydar İbadi olayların yatışması için göstericilere bölgeye daha fazla yatırım yapılacağı ve daha fazla iş olanağı sağlanacağı sözünü verdi. Irak hükümetinin Basra’ya asker göndermek için birlikleri çektiği bölgelerin başında gelen Kerkük’te ise Eylül 2017 bağımsızlık referandumu sonrası kentten çıkarılan peşmerge güçlerinin kente geri gelebileceği gelen haberler arasında yer alıyor.
· Irak bahar aylarının az yağışlı geçmesi sebebiyle yaz aylarında susuzlukla karşı karşıya kaldı. Özellikle Bağdat ve çevresinde yoğun nüfus sebebiyle daha fazla hissedilen su eksikliği problemi tarım, temizlik ve insani kullanım gibi alanlarda sıkıntı yaşanmasına sebep oluyor.
· Irak Petrol Bakanı Jabbar al-Luaibi Diyala eyalaetinde yer alan Mansuriye sahasının işletmesinin ihaleyi kazanan konsorsiyumdan geri alınması talimatını verdi. 2010 yılında yapılan ihale sonucu sahanın geliştirme faaliyetini yürütme görevini TPAO’nun operatörlüğünde kazanan TPAO-OEC-KEC-KOGAS konsorsiyumu bölgedeki IŞİD terörü nedeniyle mücbir sebep ilan etmiş ve faaliyetlerini durdurmuştu. IŞİD’in bölgeden temizlenmesiyle Ekim 2017 ayında Irak petrol bakanlığı konsorsiyuma sahada tekrar faaliyete geçmesi yönünde bildirimde bulunmuştu. Ancak konsorsiyum faaliyetlerine devam etmeyince bakanlık sahanın geri alınmasına karar verdi.
· Rus Rosneft firması yetkilileri geçen sene Kasım ayında IKBY ile anlaşmaya vararak işletme izni aldıkları 5 lisanstan 3’ü için faaliyete başlamak amacıyla Duhok bölgesinde çalışmalara başladı. Bölgede yer alan Batil, Zawita ve Qasrok sahalarında yürütülecek faaliyetler için Duhok vali yardımcısıyla görüşen Rosneft yetkilileri çalışmalara Ağustos ayı itibariyle başlamayı düşündüklerini belirtti.
· Norveçli DNO firması operatörlüğünü yürüttüğü Peshkabir sahasındaki günlük petrol üretiminin daha önce 2018 ortası için hedeflenen 30.000 varil seviyesini geçerek 35.000 varil seviyesine ulaştığını açıkladı. Halen 5 kuyudan üretim yapılan sahada 6 ve 7 no’lu kuyuların sondajının Ağustos ayı içerisinde tamamlanması ve üretim testlerine geçilmesi planlanmakta. Peshkabir ve Tawke sahalarının yer aldığı lisans alanında DNO’nun %75 Genel Enerji’nin ise %25’lik payı var.
· IKBY bölgesindeki Khor Mor ve Chemchemal gaz sahalarını işleten Pearl Petroleum’un ortaklarından Crescent Petroleum ve Dana Gas bir başka ortak olan MOL firması hakkında tahkime başvurduklarını açıkladı. Başvurunun ana sebebi MOL’ün IKBY ile Pearl Petroleum arasında Ağustos 2017’de imzalanan anlaşmaya yaptığı itirazlar. Macar firma yapılan anlaşmanın ortaklık sözleşmesine aykırı olduğunu itiraz ederek bir itiraz bildirisi yayınlamıştı. Bunun üzerine B.A.E. merkezli iki firma MOL hakkında tahkim sürecini başlattı. Pearl Petroleum’da Crescent Pet. ve Dana Gas’ın %35, MOL, OMV ve RWE’nin de %10’arlık payları bulunmakta.
· Daha önce Shell firmasının üretim anlaşmasından çıkmaya karar verdiği Majnoon sahasından bir başka ortak olan Malezyalı Petronas firmasının da çıkmak istediği yönünde haberler kamuoyuna yansıdı. 2010 yılında Irak Petrol Bakanlığı ile anlaşmaya varan Shell-Petronas konsorsiyumu anlaşma sonrası dönemde yaşanan ekonomik gelişmeler sebebiyle anlaşmada teknik güncelleme talep etmiş ancak bu talep bakanlık tarafından kabul edilmeyince Shell Haziran 2018 itibariyle projeden resmen çekilmişti. Shell’in çekilmesi öncesi Mart 2018’de Petrol Bakanlığı özel bir ekip kurarak sahanın işletmesini devralmıştı.
· Irak Petrol Bakanlığı Kerkük bölgesinde üretilen petrolün bir kısmını Bagdat’taki Beiji ve Daura rafinerilerine aktaracak olan boru hattının tadilatının tamamlandığını açıkladı. Günlük 40.000 varil taşıma kapasitesine sahip olan boru hattı söz konusu rafinerilerin yüksek kapasitede çalışmasına yardımcı olacak.
· IKBY başbakanı Neçirvan Barzani bölgelerinde faaliyet gösteren kaçak rafinerilere karşı harekete geçeceklerini açıkladı. Çevre ve halk sağlığına karşı risk oluşturan bu rafineriler bölgede yetersiz olan yasal rafinerilerden kaynaklanan boşluğu doldurmak amaçlı kurulmuş yapılar. Özellikle su kaynakları ve tarım alanlarına verilen zararla gündeme gelen bu rafinerilere karşı IKBY bölgesel Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın birlikte hareket edeceği açıklandı.