Küresel Enerji Bülteni (Temmuz-2018)

 

Temmuz  ayı ükemizde ve dünyada politik, ekonomik ve sanayi alanlarında küresel değişimlerin ve yaşanan gelişmelerle enerji özelinde dolu bir ay oldu. Türkiye Enerji Politikaları ve Stratejileri Araştırma Merkezi (TESPAM) olarak dünyadaki ve ülkemizdeki enerji gelişmelerini sizler için yakından takip ediyoruz. Öncelikle; “66. Hükümet’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevine Fatih DÖNMEZ getirildi. Bakan Yardımcılığı görevine Sn. Abdullah TANCAN, Sn. Alparslan BAYRAKTAR ve Sn. Mithat CANSIZ atandı.’’ Yeni görevlerinde başarılar diler, ülkemiz ve milletimiz adına hayırlı uğurlu olmasını temenni ederim.

 

  • River Eyaletinde Afam VI elektrik tesisinin üretime 624 MW katkıda bulunmakta hazır olduğu açıklandı. 3 adet gaz türbin motoru ile çalışan santralin toplam kapasitesi 650 MW dır. Son 10 yıllık verilere bakıldığında, sadece bu tesisin tüm Nijerya’nın %14’üne elektrik ürettiği düşünülürse, çok verimli bir tesis olduğu aşikardır. Aynı zamanda 150 kişiye istihdamın da sağlanacağı belirtilmiştir.
  • BP’nin işletmeci olduğu konsorsiyumdan yapılan ortak açıklamada, Şahdeniz 2 projesinin zamanında ve planlanan bütçe dahilinde emniyetli bir şekilde tamamlandığı, Türkiye’ye gaz teslimatının da planlandığı gibi 30 Haziran Cumartesi günü başladığı belirtildi.
  • Girit çevresinde petrol ve gaz aramalarını Exxon-Total konsorsiyumu yürütecek Yunanistan Enerji Bakanlığı’nın Girit adası etrafında doğal gaz ve petrol aranması için açtığı ihaleyi Exxon Mobil, Total ve Hellenic Petroleum’un oluşturduğu konsorsiyum kazandı.
  • Finlandiya ile Estonya arasında doğal gaz boru hattı için çalışmalar bu hafta başlayacak Estonla ile Finlandiya arasında inşaa edilecek doğal gaz boru hattı için çalışmalar bu hafta başlanacak. Balticconnector adı verilen boru hattının maliyetinin büyük bölümü Avrupa Birliği tarafından karşılanacak. 2020 yılında faaliyet geçmesi öngörülen boru hattı günde 7,2 milyon metreküp gaz taşıma kapasitesine sahip olacak.
  • Venezuela ile Çin, arasında 5 milyar dolarlık kredi anlaşması imzalandı. Kredi, petrol üretim yatırımlarının finansmanı için kullanılacak. Ekonomi Bakanlığı’nın ‘Ekonomi Blog’unda yer alan haberde, Venezuela, petrol üretimini artıracak projelerde kullanılmak üzere Çin’den 5 milyar dolar tutarında kredi sağladı. Kredi anlaşması, Venezuela ile Çin arasında Pekin’de gerçekleştirilen VII. Yüksek Düzeyli Karma Komisyon Toplantısı sırasında imzalandı.Venezuela tarafını temsilen Pekin’de bulunan Ekonomi ve Finans Bakanı Simon Zerpa’nın yaptığı açıklamaya göre, Çin Kalkınma Bankası, Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA’nın petrol üretimini artırması için gerçekleştirilecek projeler kapsamında kullanılmak üzere 250 milyon dolar tutarındaki doğrudan yatırım desteğini onayladı.
  • Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) İcra Kurulu tarafından, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesinin devamı olacak ve Avrupa’ya gaz sağlayacak olan Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) projesi için 500 milyon euroluk finansman paketini onayladı. TAP’ın toplam 4,5 milyar euroluk yatırımla hayata geçeceği ifade edilen açıklamada, EBRD İcra Kurulunca proje için 500 milyon euroluk finansmanın onaylandığı bildirildi.
  • İsrail doğalgazının Ürdün’e 2020 başında gelmesi öngörülmektedir. İsrail’in Leviathan doğalgaz sahasından 15 yıl boyunca 10 milyar dolar değerinde doğalgazı Ürdün’e taşıyacak olan doğal gaz hattının planlanan şekilde yol aldığı ve 2019’un sonunda tamamlanacağı açıklandı. İsrail Ürdün sınırından Ürdün’ün Mafraq bölgesine kadar gelecek olan ve inşaatına başlanan 65 kilometrelik boru hattının doğalgazı 2020 yılında getirmesi planlanıyor. Her yıl 3 milyar metreküp gaz alınacak olan bu hattın tamamlanması ile Ürdün’ün enerji faturasında 700 milyon Ürdün Doları azalacağı belirtiliyor.
  • Dünyanın en büyük enerji şirketlerinden biri olan Çinli şirket China Energy Investment Corporation, yenilenebilir enerji ve konvansiyonel elektrik alanlarında Yunanistan’ın Copelouzos Grubu ile stratejik bir işbirliği anlaşması imzaladı.  yapılan işbirliği anlaşması çerçevesinde Yunan enerji piyasasına en az 3 milyar avro (3,5 milyar ABD doları) değerinde yatırım yapılması bekleniyor.
  • İran İslam Cumhuriyeti Petrol Bakan Yardımcısı Emir Hüseyin Zamani Niya, yaptığı açıklamada, İran Petrol Bakanlığı ve Avusturya Enerji Bakanlıkları arasında işbirliği anlaşmasının uzatıldığını söyledi. Ayrıca Zamani Niya, iki ülke arasında petrol ticareti için müzakereler yapıldığını belirterek, müzakerelerin Avusturya’da devam ettiğini ve İran’dan Avrupa ülkelerine gaz ihracatı ile ilgili olarak, Avusturya ile bu hususta görüşmeler yağıldığını söyledi.
  • Güney Kıbrıs, doğal gaz tedarik ile ilgilenlerin yakında davet edecek Güney Kıbrıs, Ülke’nin doğal gaz ihtyacının karşılanması ile ilgilenen şirketleri yatkın zamanda ihaleye davet edecek. Petrol ve gaz şirketi Energean, İsrail kıyılarındaki kuyulardan Güney Kıbrıs’a yılda 0,5-1,0 milyar metreküp doğal gaz satmayı önermiş ancak yönetim beğenmemişti. Yapılan açıklamaya göre 1 yıda 1 milyar metreküp civarında olduğu tahmin edilen doğal gaz ihracatının karşılanması için ihaleye ilgilenen tüm şirketler davet edilecek.
  • Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. ve Elektrik Üretim A.Ş., Elektrik Üretim A.Ş. bünyesinde birleştirildi. Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), mülga Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş.’nin (TETAŞ) taraf olduğu mevcut sözleşmeler kapsamında imzalanmış olan enerji alış ve satış anlaşmalarını yürütecek. Anayasa değişikliklerine uyum sağlanması amacıyla bazı Kanun ve KHK’lerde değişiklik yapılmasını içeren 703 sayılı KHK, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, EÜAŞ elektrik enerjisi mübadele, ithalat ve ihracat anlaşmaları ile mevcut imtiyaz ve uygulama sözleşmeleri kapsamında enerji alış ve satış anlaşmaları imzalayabilecek. EÜAŞ, bu Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında elektrik enerjisi ve kapasitesi alım ve satımına ilişkin ikili anlaşmalar yapar ve yürütür, organize toptan elektrik piyasalarında faaliyette bulunabilecek.
  • ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA) 2018 yılı için dünya petrol talebi tahminini geçtiğimiz aya göre 80 bin varil/gün azaltarak 1,72 milyon varil/güne indirdi. 2019 petrol talebi için tahminini ise 10 bin varil yükselterek 1,71 milyon varil/gün seviyesine çıkardı.
  • GE ve Mitsubishi Bangladeş’te termik santral, petrol ve LNG terminalleri kuracaklar General Electric ve Mitsubishi, Bangladeş’te Summit şirketi ile ortaklık yaparak 2.400 MW gücünde termik santral ve bu santral için gerekli petrol ve LNG terminallerini kuracaklar. Summit’in yüzde 55, Mitsubishi’nin yüzde 25 ve General Electric’in yüzde 20 paya sahip olacağı projenin toplam tutarı 3 milyar dolar. Proje kapsamında her biri 600 MW gücünde 4 termik santral, 380 bin metreküp kapasiteli LNG terminali ve 100 bin ton kapasiteli petrol terminali kurulacak.
  • Rus gaz devi Gazprom, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin yüzde 66’sının inşasının tamamlandığını duyurdu. Sputnik’in haberine göre, Gazprom’dan yapılan açıklamada Türk Akımı’nın denizden geçen kısmındaki iki boru hattının da yüzde 66’sının tamamlandığı aktarıldı.
  • Azerbaycan’ın Şah Deniz I sahasından doğal gaz ihracatı azaldı Azerbaycan’ın Şah Deniz I sahasından doğal gaz ihracatı yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 azaldı. İhracat 3 milyar 654 milyon metreküp oldu. 2017 yılında toplam ihracat 7,31 milyar metreküp olmuştu. Azerbaycan Ocak-Haziran döneminde boru hatları yoluyla toplam 11 milyar 588 milyon metreküp doğal gaz ihrac etti.
  • Almanya/Seibert, “Kuzey Akım 2 ticari bir proje” Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, ABD Başkanı Donald Trump’ın eleştirdiği Rus doğal gazını Baltık denizinin altından Almanya’ya getirecek Kuzey Akım 2 boru hattının ticari bir proje olduğunu söyledi. Seibert ayrıca, Almanya’nın Ukrayna’nın Rus gazının Avrupa’ya taşınmasında transit bir rota olmaya devam etmesini istediğini de belirtti.
  • Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı  Ufuk Şentürk, jeotermal kaynaklara dayalı elektrik üretimi nin yılın  ilk altı ayında yüzde 36 arttığını belirterek, dışa bağımlılığı  azaltan bu kaynağa dayalı yatırımların desteklenmeye devam edilmesini
  • Petrofac, Botaş’ın Kuzey Marmara yeraltı doğal gaz depoları büyütme projesinden kontrat kazandı Petrofac, TSE ile oluşturduğu ortaklık ile BOTAŞ Kuzey Marmara Yeraltı Gaz Depolama Büyütme Projesi’nden (Aşama III) 3 yıllık kontrat kazandı. Botaş, Silivri’de 2007 yılından bu yana faaliyette olan Kuzey Marmara gaz depolama tesisinin çalışma kapasitesini 4,6 milyar metreküpe çıkarmak istiyor.
  • Rus devlet petrol şirketi Rosneft’in CEO’su İgor Sechin, bütçeyi petrol fiyatını 63 dolar/varil baz alarak yaptıklarını söyledi. Interfax’a konuşan Sechin, bütçeyi hazırlarken petrol fiyatını
    63 dolar/varil olarak baz almalarına karşın fiyatın 75 dolar bandında, maksimum 80 dolar/varil sviyesinde seyretmesini beklediklerini de vurguladı. Sechin geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada da 70-80 dolar/varil aralığında petrol fiyatından memnun olduklarını ifade etmişti.
  • Çin’de CNPC petrol ve gaz üretimini artırmak için 22 milyar dolar yatıracak Çin devlet petrol şirketi CNPC, Sincan Uygun Özerk Bölgesi’nde petrol ve doğal gaz üretimini artırmak için, Bölge’nin batı kesiminde 2020 yılına kadar 150 milyar yuan (22 milyar dolar) tutarında yatırım yapma kararı aldı. CNPC’nin açıklamasına göre iki yıl içinde Sincan bölgesinde üretim 50 milyon tonu aşacak.
  • BHP, ABD Onshore enerji varlıklarını BP ve Merit Energy’ye 10,8 milyar dolara satıyor Anglo-Avustralyalı maden devi BHP Billiton, Eagle Ford, Haynesville, Permian ve Fayetteville onshore ABD petrol ve doğal gaz varlıklarının toplamını 10,8 milyar dolar karşılığında satışı ile ilgili anlaşmaya vardığını açıkladı. BP Plc’nin tamamına sahip olduğu yan kuruluş BP American Production Company, Eagle Ford, Haynesville ve Permian varlıklarının % 100 payını 10,5 milyar dolara satın aldı. Merit Energy Company’nin sahip olduğu MMGJ Hugoton III, LLC, BHP Billiton Petroleum (Fayetteville) LLC varlığını 0,3 milyar dolara satın aldı.

 

Kaynaklar: Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com ) http://www.foreks.com http://twitter.com/ForeksTurkey, www.irna.ir/tr/News/3637495

Yazar

  • Related Posts

    Mayis Ayi Küresel Enerji̇ Bülteni̇ 2021

    YURTTAN: Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Kanuni Sondaj Gemisi’nin ilk görevi için Karadeniz’deki Türkali-2tespit kuyusuna doğru yola çıktığını açıkladı. (05.05.2021) SOCAR Türkiye’nin iştiraki Petkim Petrokimya Holding A.Ş. tam kapanma döneminde vadesi…

    Nisan Ayı Küresel Enerji Bülteni 2021

    YURTTAN Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Dönmez, Elektrik ve doğal gazda yatırım hedefinin 612 milyon lira olduğunu açıkladı. (02.04.2021) Kayseri’de Zamantı Irmağı üzerinde yer alan Çamlıca 1 Hidroelektrik Santrali’nin özelleştirileceği…

    You Missed

    Türkiye’de İklim Değişikliği ve Emisyon Ticaret Sistemi Anketi Sonuç Raporu

    • By admin
    • Nisan 9, 2025
    • 2 views
    Türkiye’de İklim Değişikliği ve Emisyon Ticaret Sistemi Anketi Sonuç Raporu

    Türkiye’de İklim Değişikliği ile ilgili Olumsuz Algılar Anketi Sonuç Raporu

    • By admin
    • Nisan 8, 2025
    • 5 views
    Türkiye’de İklim Değişikliği ile ilgili Olumsuz Algılar Anketi Sonuç Raporu

    Elektrik Santrallerinde Soğutma Kulelerinden Havaya Giden Sıcak Buharın Enerjisi Kullanılamaz mı?

    • By admin
    • Nisan 7, 2025
    • 3 views

    Hava Kirliliği Nedir? Türkiye‘deki Çalışan ve Planlanan Kömür Santralleri Listesi

    • By admin
    • Nisan 7, 2025
    • 2 views

    AT GÜCÜ YEŞİL ENERJİDİR

    • By admin
    • Nisan 7, 2025
    • 2 views

    Almanya’da Güneş Enerjisi Sektörü Krizde

    • By admin
    • Nisan 7, 2025
    • 3 views