|
Ülkede gerçekleşen en önemli siyasi olay Bölgesel Kürt Yönetimi başkanı Mesud Barzani’nin 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu gerçekleştireceklerini açıklaması oldu. Merkezi Irak yönetimi ile Türkiye ve İran gibi komşu ülkelerin karşı çıkmasına rağmen referandumu gerçekleştireceklerini belirten Barzani referanduma Kerkük gibi tartışmalı bölgelerin de dahil olacağını bildirdi.
· İran’da yayın yapan Fars haber ajansı İran’ın Irak’a gaz ihracatına başladığını bildirdi. Şu an için günlük 7 milyar metreküp seviyesinde olan ihracatın ileride 35 milyar metreküpe çıkarılması planlanmakta. 2013 yılında imzalanan anlaşmaya dayanan bu ihracat Bağdat ve Basra’ya uzanan iki boru hattı üzerinden gerçekleştirilecek. Yapılan bu ticaretten İran’ın yıllık 3,7 milyar dolar kazanması bekleniyor.
· Bölgesel Kürt yönetiminin en büyük iki partisi olan KDP ve KYB bölgesel parlamentonun tekrar açılması konusunda anlaştı. Parlamento 2015’te o dönemki parlamento başkanı olan Goran Hareketi’nden Yusuf Muhammed’in Erbil’e sokulmaması üzerine başlayan olaylar sebebiyle kapanmıştı.
· Rus Rosneft şirketi bölgesel Kürt yönetimi ile bir dizi anlaşma imzaladı. Bu anlaşmalar içerisinde bölgesel petrol taşıma sistemini geliştirmek için ortak bir şirket kurulması ve 5 adet arama lisansında Rosneft’in çalışmasına dair anlaşmalar da bulunuyor. Şu an günlük taşıma kapasitesi 700.000 varil olan boru hattı kapasitesinin 1.000.000 varile çıkarılması planlanırken Rosneft’in çalışma yapacağı sahaların hangileri olduğu açıklanmadı. Rosneft’in bir süredir Kürt bölgesinden satışı yapılan petrolü Almanya’daki petrol işleme tesislerine ilettiği ve Hindistan’daki tesislerine de iletmek için plan yaptığı bilgisi de haberlere yansımış durumda.
· Iraklı bir delegasyon heyetinin iki ülke arasında inşa edilmesi planlanan boru hattının detaylarını görüşmek üzere Ürdün’e gittiği bildirildi. 2016’nın sonlarında Irak boru hatları şirketi SCOP tarafından gerçekleştirilen ihaleyi China Petroleum Pipeline ve Mass Global şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyum 20 yıllık yap-işlet-devret teklifiyle kazanmıştı. İlk aşamada kapasitesinin 1 milyon varil/gün olması planlanan boru hattının inşaat maliyetinin 5-7 milyar dolar civarında olması beklenmekte. İleride var olan petrol hattına paralel gaz boru hattı inşa edilmesi de gündemde.
· Musul’un güneyinde IŞİD’den kurtarılan bölgede bulunan Qayarah rafinerisi tamir edilerek ülkenin rafineri kapasitesi günlük 20.00 varil artırıldı.
· Irak’ın Mayıs ayındaki petrol ihracatı günlük 3,262 milyon varil seviyesinde gerçekleşti. Bu değer 3,253 milyon varil/gün olan Nisan ihracat değerine göre az da olsa bir artış olduğunu göstermekte.
· Norveç petrol şirketi DNO Duhok yakınlarındaki Tawke sahasında 2017 yılı içerisinde sekiz yeni kuyu kazmayı planladığını açıkladı. 2016 yılı ortalama üretimi 107.000 varil/gün olan sahada 200.000 varil/gün’lük bir üretim kapasitesi bulunmakta ve üretilen petrol 12” ve 24” lik iki boru hattıyla Türkiye sınırındaki Fishkabur istasyonuna gönderilmekte.