OPEC’in en buyuk üreticisi Suudi Arabistan’in Energy Bakani Khalid Al-Falih 25 Mayista Viyana da yapılacak olan üretim kisitlamasi gorusmelerinden once OPEC uyesi olmayan ulkelerle bir dizi gorusme gerceklestirdi.
Bu ulkelerin hepsinin anlasmaya bagliliklarini dile getirdiklerini belirten Al-Fallih “Yapilan anlasmaya uyum, 98% gibi etkileyici birduzyde ve bu 2009 yilinda yapilan kisitlama anlasmasindan cok daha basarili” olduğunu ifade etti.
Al-Fallih ayrica Opec uyesi olmayan en buyuk petrol ihracatcisi Rusya’nin Enerji bakani Alexander Novak ile telefonda gorusme gerceklestirdi. Al-Falih ve Novak in bir hafta icinde Pekin de yuzyuze gorusme gerceklestirecekleri bildirildi.
Her ne kadar kisitlamanin gerekli oldugu konusunda hemfikir olunsada anlasmanin uzatilmasi ile ilgili Rusya dan henuz net bir aciklama yapilmadi.
Rusya yapilan anlasma neticesinde 30 yillik en yuksek uretimi 11.25 milyon varilik gunluk uretimini 10.95 milyon varile dusurmeyi taahut etmis ve Nisan ayi sonunda 11 milyon varile kadar dusurmustu. Bu dusus haberinin Petrol fiyatlarini bir miktar yukseltmesine ragmen, Amerikan dan gelen haftalik benzin ve damitilmis urun stok verileri ve Amerika daki aktif sondaj kule sayisinin son iki yilin en yuksek rakamina ulastigi haberleri ile birlikte son bir aylik dususune devam etmisti.
Ikinci bir kisitlama karari ilk alti ayda oldugu gibi uygulanirsa; ki beklenen bu; fiyatlarda biraz artis ongorulebilir. Bu artisi Amerika nin uretimindeki artis baskilamaya devam edecektir. Kisa ve orta vadede petrol fiyatlarinda onemli bir yukselme beklenmiyor. Uzun vade icin ise Amerika nin uretim politikasi belirleyici etken olacak.
Fiyatlarin dusuk seyretmesi enerji ihtiyacinin buyuk bir kismini ithal eden Turkiye’nin dis ticaret acigini dengelemesi icin onemli. Bunun yaninda Turkiye icin onemli olan bir diger nokta ongorulebilir ekonomi politikalari uretmesi icin fiyatlardaki istikrarin korunmasi olduğu düşünülebilir.
Alper Kahvecioglu