Ham petrol varil fiyatı haftaya $54 sevisiyle başlarken en yüksek seviye $54,50 oldu.
Petrol fiyatları ABD petrol sondaj kuyu sayısındaki artış ve üretim kesintilerinin oluşturduğu olumlu hava ile haftaya düşük seviyede artışla başlarken fiyatlardaki artış hafta ortasına doğru yerini düşüşe bıraktı. Düşüş genel olarak küresel arz fazlasının azalmadığı yönündeki endişelerden kaynaklı olarak görüldü. Salı ve Çarşamba açıklanan ABD stok verilerinin beklentilerin altında kalmasıyla fiyatlar yeniden yükselişe geçti ve WTI’da $54,5 seviyesini test etti. Rusya’nın petrol üretiminin Şubat ayında bir önceki aya göre aynı kalması ve Çin’in büyüme tahmini düşürmesi ile petrolde kayıplar yaşandı ve petrol fiyatı haftayı kayıpla $53 seviyesinden kapattı.
Motorin ton fiyatı ise haftaya $497,80’den başlarken hafta içerisinde en yüksek $501’i gördü ve haftayı $481’den kapattı.
Pasif olan yatırım fonlarının OPEC kesintisiyle piyasanın daralacağı beklentisiyle 2 milyar dolar kadarlık yatırımlarını uzun vadeden kısa vadeye taşıma kararı aldıkları söyleniyor. Bu hareket 2 yıl süren fiyat savaşlarının sona erdiğini gösteren gelişmelerden biri. Bir emtia piyasası endeksinde 6 yıldır görülmeyen bir hareket gerçekleşti ve Aralık vadeli kontratlar satılarak Haziran vadeli kontratlar alınmaya başlandı. Diğer taraftan OPEC kesintilerinin özellikle Asya piyasasında yeterince hissedilmediği öne sürülüyor. Bazı analistlere Asya ile ilgili tek değişiklik fiyatların artmış olması, miktarlarda bir değişiklik yok. Görünüşe göre OPEC ülkeleri ve Rusya kesintilerini öncelikle Avrupa ve ABD müşterilerine uygulama politikaları başarılı şekilde devam ediyorlar, kesintilerin hala Asya’da hissedilmemiş olması ise kesintilerin küresel piyasadaki etkilerinin beklenenden geç olacağını gösteriyor. Belki de 2017 yılı sonunda umulduğu gibi piyasadaki arz fazlası ürün tükenmiş olmayacak.
Cuma günü açıklanan veriye göre 21 Şubat’a kadarki haftada hedge fonları ve para yöneticileri ham petrol alım pozisyonlarını rekor seviyeye taşıdılar. NYMEX ve ICE borsalarında future ve opsiyon sayıları 21.777 artarak 443.703 oldu.
NYMEX Ham Petrol
ICE Ham Petrol
Baker Hughes ABD petrol sondaj kuyusu sayısı verisine göre 24 Şubat’a kadarki haftada kuyu sayısı 5 artarak toplam sayı 602 oldu. Kuyu sayısı 6 haftadır artmakta ve Ekim 2015’ten bu yana en yüksek sayıya ulaştı. Yatırım bankası Raymend James 2018’in sonuna kadar sayının 1000’e ulaşmasını beklediklerini söyledi.
OPEC Genel Sekreteri Mohammed Barkindo bazı OPEC üyesi olmayan ülkelerle ilgili küçük sorunlara rağmen üretim kesintisi anlaşmasına katılan bütün ülkelerin anlaşmayı iyi derecede desteklediğini söyledi. Barkindo’nun açıklamaları piyasanın yön bulması için önemliydi fakat yapılan pozitif açıklamaya rağmen piyasadaki aşağı yönlü baskı azalmadı.
Ocak ayı için açıklanan rakamlara göre İran’ın Asya’ya satışları günlük 1.64 milyon varil olarak gerçekleşti. Önceki yıla göre İran’ın 4 büyük müşterisi Çin, Hindistan, Güney Kore ve Japonya’nın alımlarındaki artış %70. Japonya’nın önceki yıla göre ithalatı resmi kaynaklara göre %7.9 arttı.
Piyasada genel görünüm fiyatların belli bir aralıkta kaldığı şeklinde; OPEC kesintileri fiyatların aşağı doğru çözülmesini engellerken artan ABD üretimi ve sondaj kuyusu sayısı fiyatların daha fazla artmasını engelliyor.
Hedge fonları 3 ana Brent ve WTI kontratında rekor miktarda net alım pozisyonu tutuyorlar. Toplam kontrat 951 milyon varile eşit .
Ayrıca uzun pozisyonların kısa pozisyonlara oranı rekor seviyede 10.3:1
Bu haftanın önemli verileri:
Salı, API’nin haftalık ABD petrol stokları verisi,
Çarşamba, EIA’in haftalık ABD petrol stokları verisi,
Cuma, Baker Hughes ABD petrol kuyuları sayısı verisi.