Miran ve Bina Bawi Sahalarına Yakın Mercek
Bilindiği gibi Genel Enerji şirketi uzun bir süredir K. Irak bölgesinde petrol ve doğal gaz sahalarına yatırım yapmakta. Ortaklarıyla birlikte Taq Taq ve Tawke sahalarından petrol üretimi devam ederken aynı zamanda bölgedeki gaz sahalarına da yatırım yapma konusunda çalışmalarını devam ettirmektedir. Bölgede daha önce doğal gaz keşfi yapıldığı ilan edilen Miran ve Bina Bawi sahalarında çalışmalarına devam eden şirket 2013’te ticari petrol keşfi yaptığını ilan ettiği Ber Bahr sahasından çekildiğini açıkladı. Bu geri çekilme şirketin faaliyetlerini bölgedeki doğal gaz sahalarına yoğunlaştıracağı şeklinde yorumlanabilir.
Son dönemde bu iki saha bölgesel yönetimin Türkiye ile yapmış olduğu uzun dönemli gaz temin anlaşması ile daha da ön plana çıktı. Türkiye’nin doğal gaz temin güvenliğini de yakından ilgilendirdiğinden ve bölgede kurulması planlanan elektrik santrallerine kaynak sağlayacağı için bu sahaları yakından incelemekte fayda olduğuna inanıyoruz.
Miran Sahası
Miran sahası 2008 yılında Heritage Energy firması tarafından keşfedildi. 2008-2013 yılları arasında sahada yapılan çalışmalarda doğal gazın yanında petrol ve kondensayte de rastlanıldı. 2012’de Genel Enerji Heritage Energy’ye ait tüm hisseleri satın alarak sahanın tek sahibi oldu. 2013’te bölgesel yönetim sahanın ekonomik olduğunun kabul edildiğini açıkladı ve 2014’te de sözleşmedeki hakkını kullanarak sahanın %25’lik hissesini üzerine aldı. 2008’de kazılan Miran West-1 kuyusu 3640 varil/gün debiyle akış verecek şekilde üretim testlerinde sahada petrolün olduğunu kanıtladı. Yapılan açıklamada üretim değerinin kullanılan test ekipmanlarının kapasitesi nedeniyle kısıldığının, kuyunun üretime alındığında günlük 8,000-10,000 varil üreteceğinin tahmin edildiği açıklandı. 2012’de kazılan Miran West-3 kuyusu 17.5 MMscf/gün debiyle akış verecek şekilde sahada doğal gazın varlığını kanıtladı. Ancak 2012 ve 2013’te bölgede kazılan Miran East-1, Miran West-5 ve Miran West-6 kuyularının olumlu üretim verileri sağladığına dair açık kaynaklarda herhangi bir bilgi yer almamakta. Bu durum sahanın kapasitesinin beklenenin altında olabileceği yönünde yorumlanabilir.
Bina Bawi Sahası
Bina Bawi sahası OMV şirketi operatörlüğünde 2006-2007 yılları arasında yapılan çalışmalar sonucu keşfedildi. Genel Energy 2012 yılında önce A&T Petroleum Company’ye ait %23’lük payı daha sonra da Hawler Energy’ye ait %21’lik hisseleri satın aldı. Daha sonra 2015 yılında tamamlanan anlaşmayla OMV’ye ait %36’lık payı da alarak sahada bölgesel yönetim dışındaki tek ortak ve operatör oldu. Açık kaynaklarda sahada kazılan 6 kuyu hakkında sınırlı bilgi bulunmakta. 2011’de kazılan Bina Bawi-3 kuyusunda petrol keşfi yapıldığı o dönemde operatör olan OMV tarafından açıklanmıştı. Günlük 5,000 varil olarak test edilen üretimin 10,000 varile kadar çıkarılabileceğinin tahmin edildiği yapılan açıklamada yer almıştı. Ancak sahanın gaz üretim kapasitesine dair net bir bilgi bulunmamakta.
2014’ün ilerleyen dönemlerinde Genel Enerji ve bölgesel yönetim arasında Miran ve Bina Bawi sahalarının işletilmesi hakkında bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşmaya göre bu iki sahanın işletmeleri tek bir sözleşme altında toplandı ve Genel Energy sahaların geliştirilmesi için yetkili kılındı. Bu sözleşme hakkında yapılan açıklamada iki sahada 11.4 tcf (üretilebilir 8.4 tcf), 34 milyon varil petrol ve 45 milyon varil kondensayt rezervinin olduğunun tahmin edildiği belirtilmiştir. Yine aynı açıklamada iki sahanın geliştirilmesi için toplam 3.3 milyar $ yatırım yapılması planlandığı ve buna karşılık da üretilen her ft3 doğal gaz için şirketin 0.78$ alacağı açıklanmıştır. Sözleşmede 2016’de bölgesel yönetimin iç tüketim için gaz talep edebileceği ve ilk gaz ihracatının 2018’in ilk yarısında yapılması planlandığı belirtilmiştir.
Bu sözleşmeden 2017 Şubat ayına kadar sahalarda herhangi bir sondaj/geliştirme faaliyeti yürütüldüğüne dair Genel Energy tarafından bir açıklama yapılmamıştır. Yaklaşık bir hafta önce Genel Energy bölgesel yönetimle 2014 yılında yapılan anlaşmanın belirli maddelerinin güncellendiğini belirten bir açıklama yayınladı. Bu yeni anlaşmada Miran ve Bina Bawi sahalarının üretim koşullarının detaylı bir biçimde tanımlandığı görülmekte. Genel Energy’nin her iki saha için taahhüt ettiği üretim miktarları şu şekilde:
Bina Bawi:
- İlk 2 yıl (üretim artış periyodu): 350-700 milyon ft3/gün
- Sonraki 10 yıl (plato dönemi): 700 milyon ft3/gün
Miran:
- İlk 2 yıl (üretim artış periyodu): 250-500 milyon ft3/gün
- Sonraki 10 yıl (plato dönemi): 500 milyon ft3/gün
İlk 12 yıllık üretim dönemi sonrası Genel Energy’nin yıllık üretimi her sene bir önceki senenin üretim seviyesinde ya da daha düşük bir seviyede tutacağı belirtilmektedir. Bölgesel yönetim yıllık üretimin en az %80’ini almayı al ya da öde tipi anlaşmayla taahhüt etmekte ve bu üretime karşılık da Genel Energy’ye ft3 başına 1.20$ ödemeyi kabul etmektedir.
Taahhüt edilen üretim miktarları uzun vadeli olarak değerlendirildiğinde 2014 yılında yapılan rezerv tahminlerinin aşağı yönlü güncellendiği tahmin edilmektedir. Şirketten bu yönde bir açıklama yapılmamasına rağmen daha önce Taq Taq sahasında yapılan rezerv tahmin güncellemesinde bu durum yaşanmıştı. Genel Energy’nin ortağı olduğu Taq Taq sahasının rezerv tahmininin 2011 yılında 683 milyon varil olarak tahmin edilmesine rağmen 2016 başında yapılan açıklamada tahminin 356 milyon varil olarak güncellendiği açıklanmıştı.
Türk-İngiliz ortaklığı olan Genel Energy’nin bölgede yaptığı yatırımların başarılı olması dileğiyle…