Kemal AYDIN
Ham petrol varil fiyatı haftaya $53,85 sevisiyle başlarken en yüksek seviye $55,21 oldu. Perşembe açıklanan EIA ABD stok verisine göre kümüle olarak petrol ve türevleri stoklarında beklentinin çok üzerinde artış gerçekleşti. Stok verisinin etkisiyle fiyatlar hızlı şekilde geriledi. Diğer taraftan başta Suudi Arabistan ve Irak olmak üzere üreticilerden gelen üretim kesintisi haberleri sayesinde fiyatta kayıp durdu ve ham petrol fiyatı hafta sonunda $53,67’den kapandı.
Motorin ton fiyatı ise haftaya $504,50’den başlarken hafta içerisinde $513’ün üzerini gördü ve haftayı $498,75’ten kapattı.
EIA’in aylık raporuna göre 11 ay sonra ilk kez Ekim ayında ABD benzin talebinde düşüş yaşandı. Talep yüzdesel olarak yıllık rekora doğru gitse de Ekim ayında %1,6, 150 bin varil/gün azalarak 9.095 milyon varil/gün’e geriledi. 2016 yılında fiyatların yükselmesinde etkin rol oynayan ABD benzin talep artışının yavaşlaması veya durması olumsuz olarak fiyatlarda etkisini gösterecektir. Benzin’de talep düşüşü yaşanmasına rağmen önceki yıla göre toplam ABD talebinde %0,6 (122 bin varil/gün) artış gerçekleşti.
Baker Hughes ABD petrol sondaj kuyu sayısı 30 Aralık’a kadarki haftada 2 artarak toplamda 525’e ulaştı. 2016 sonu kuyu sayısı 2015 yıl sonu sayısından 11 adet az.
Hedge fonları alım pozisyonlarını 4. Hafta üstüste artırdılar. Aralık 27’ye kadarki haftada NYMEX ve ICE borsalarındaki alım future ve opsiyon kontratlarının sayısı toplamda 8.494 artarak 341.834’e yükseldi. Temmuz 2014’ten bugüne kadar görülen en yüksek seviyeye ulaşılmış durumda.
2017 yılı için ekonomik tahmin orta seviye büyüme yönünde. Bu durumda petrole talebin de aynı şekilde orta seviyede olması büyük olasılık. Genel olarak üretim kesintilerinin yapılacak olması nedeniyle bu yılın petrol fiyatlarının yükseldiği bir yıl olacağı garanti görülmesine rağmen değerlenen dolar, küresel büyüme ve ABD üretiminin ne kadar artacağının muamma olması nedeniyle fiyatların nerede kalacağı konusunda görüş farklılıkları mevcut.
Suudi Aramco’dan yapılan açıklamaya göre Şubat ayında % 3-7 arz kesintisi yapılacağını, bu konuda müşterilerle görüşüldüğünü bildirildi. Henüz kesinleşen bir kesinti olmadığı da gelen haberler arasında. Irak petrol bakanı al-Luaibi OPEC kararı doğrultusunda kesinti yapmaya başladıklarını söyledi. Anlaşma şartlarına göre Irak’ın yapması gereken kesinti 200.000 v/gün. Irak Işid’le mücadele ettiklerini ileri sürerek kesintiye karşı çıkmıştı fakat toplantıda kesintiyi kabul etmişlerdi. Kesinti konusunda ajanslara düşen haberlerle birlikte petrol fiyatlarında yükseliş sürüyor.
Perşembe günü açıklanan EIA ABD haftalık petrol stokları verisine göre ham petrol stokları 7.05 milyon varil azalırken benzin stokları 8.30 milyon, distile stokları ise 10.05 milyon varil yükseldi. Kümüle olarak stokların ciddi şekilde artmasının ardından fiyatlar sert şekilde geriledi fakat daha sonra piyasada kesintiler nedeniyle oluşan iyimser hava baskısıyla gün içerisinde kayıp yaşanmadı. ABD’de mevsim normalleri nedeniyle talebin düşmesi dolayısıyla stokların artması normal fakat stok artışının beklentinin çok üzerinde gerçekleşmesi fiyatlardaki yükselme trendinin ivmesi için iyi bir işaret değil.
Bu haftanın önemli verileri:
Salı, API’nin haftalık ABD petrol stokları verisi,
Çarşamba, EIA’in haftalık ABD petrol stokları verisi,
Perşembe, ABD işsizlik başvuruları verisi,
Cuma, Baker Hughes ABD petrol kuyuları sayısı verisi.