18 Aralık 2010 tarihinde Tunus’ta başlayan ateş, arap coğrafyasında birçok devleti etkisi altına aldı. Bazı devletlerde yönetimler tamamen yıkılırken, bazılarında değişikliğe uğradı, bazılarında ise yer yer gösteriler ve isyanlar hala devam etmektedir. Ortadoğu ve kuzey afrika ülkeleri önemli bir değişim içerisinde iken bu değişim rüzgarının hazar bölgesine hatta oradan asya ve özellikle kuzey asya ülkelerine de yayılıp yayılmayacağı soruları zihinleri meşgul etmektedir.
Böyle bir tablo içerinde, bu tablonun oluşmasına neden olan etkenler, bölgesel güç dengeleri, ülkeler ve coğrafyalar arası etkileşimin kaynakları ve bunların yanında değişen sistemlerin küresel sonuçları birçok uzman tarafından incelenmekte ve yorumlar yapılmaktadır. Bu yorumların yanı sıra arap baharının; küresel politikalara yön veren önemli faktörlerden biri olan, enerji politikalari penceresinden de, farklı kriterler dikkate alınarak incelenmesi faydalı olacaktır.
Bu çalışmamızda enerji politikalari çerçevesinden arap baharını incelerken; bu coğrafya içerisindeki ülkelerin enerji italat ve ihracat özellikleri, mevcut kaynaklar-kaynakların üretim ve nakli için oluşturulmuş altyapı sistemleri ve bu noktalardaki uluslararasi yatırımcıların özellikleri, sektörel servis hizmetlerindeki uluslararası sermayenin yapıları, enerji sektörü ile ilgili yapılan yada yapılması planlanan önemli projeler gibi kriterler ortak bir havuzda değerlendirilecektir. Ayrıca bu değerlendirmenin bir neticesi olarak; değişim yaşanan coğrafyalardaki benzerlikler dikkate alınarak, hazar bölgesi, orta ve kuzey asyanın da bu değişimlerden etkilenme ihtimalleri tahmin edilecektir.
[accordion title=”” open1st=”0″ openAll=”0″ style=””][accordion_item title=”Makalenin PDF versiyonu için tıklayınız”][pdfviewer width=”100%” height=”849px” beta=”true/false”]https://www.tespam.org/tr/wp-content/uploads/2017/05/ENERJI-POLITIKALARI-PENCERESINDEN-ARAP-BAHARININ-GENEL-ANALIZI.pdf[/pdfviewer][/accordion_item][/accordion]